37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Legea fondurilor AOAM pentru 2019, votată de Parlament

Legea fondurilor AOAM pentru 2019, votată de Parlament

03.12.2018943 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019 a fost adoptată în lectură finală în cadrul şedinţei de vineri, 30 noiembrie, a Parlamentului.

Documentul prevede venituri în valoare de 7 miliarde 326 milioane de lei şi cheltuieli în sumă de peste 7 miliarde 526 milioane de lei, cu un deficit de 200 milioane de lei. Comparativ cu anul 2018, este prognozată majorarea veniturilor în fonduri cu 10% şi a cheltuielilor - cu 13%.

Conform proiectului, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anilor 2014-2018 şi va constitui 4 056 lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50% pentru majoritatea categoriilor de plătitori, 60% pentru persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă de comerţ fără a constitui o formă organizatorico-juridică şi 75% pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă la achitarea primei în sumă fixă până la 1 aprilie 2019. Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%.

Cea mai mare parte a acumulărilor, peste 4 miliarde 360 de milioane de lei, cu 13,7% mai mult faţă de anul curent, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de circa 2 miliarde 719 milioane de lei, în creştere cu 3,2%, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de 106 milioane 600 mii de lei, în creștere cu 18,9% comparativ cu suma aprobată pentru 2018.

Transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de asigurare a bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice sunt prevăzute în sumă de peste 72 milioane de lei sau cu 4,7% mai mult faţă de anul 2018. Totodată, transferurile de la bugetul de stat în FAOAM pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii” vor constitui circa 39 milioane 786 mii lei, cu o majorare de 65,6% comparativ cu 2018.

Circa 97% din totalul cheltuielilor fondurilor AOAM, peste 7 miliarde 333 de milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru procurarea serviciilor medicale. Astfel, se prevede majorarea cu aproape 143 de milioane 764 mii lei sau cu 7,3% faţă de anul curent a cheltuielilor pentru asistenţa medicală primară. Majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a stimulentelor pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesiunea de medic de familie.

Cu 23,8% se vor majora şi cheltuielile pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, cu 14,8% - cele pentru asistenţa medicală spitalicească şi cu 14,6% pentru îngrijirile medicale la domiciliu.

În acelaşi timp, cu câte circa 10% va creşte volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale urgente prespitaliceşti, precum şi serviciilor de înaltă performanţă.

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM va permite creşterea volumului de servicii medicale acordate persoanelor asigurate. În anul viitor, din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şold şi genunchi, operaţii pe cord etc., efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. De asemenea, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

Pentru anul viitor, 70 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale sau de 2,3 ori mai mult faţă de 2018.

În fondul de profilaxie sunt prevăzute 27 de milioane de lei sau cu 8% mai mult faţă de nivelul aprobat pentru anul 2018, iar în cel de rezervă – 13 milioane.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul viitor va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2019.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...