37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Întreprinderile silvice din țară vor fi inspectate

Întreprinderile silvice din țară vor fi inspectate

27.04.2020517 views MADRM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a creat un grup de lucru pentru a efectua o serie de inspecții la întreprinderile silvice din țară. Scopul  este de a evalua volumul exact al masei lemnoase în urma tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat, de a analiza corectitudinea desfășurării tăierilor și de a depista surplusurile de masă lemnoasă care a fost extrasă ilegal. Decizia a fost aprobată după ce în adresa ministerului au parvenit mai multe sesizări cu referire la tăierile ilegale din mai multe ocoale silvice. Membrii grupului de lucru sunt reprezentanți ai MADRM, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Informații și Securitate.

Astfel, Secretarul de Stat responsabil de domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Maxim POPOV a efectuat o vizită la rezervația naturală Codrii din Întreprinderea Silvică Strășeni. Însoțit de reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ofițerii CNA și SIS, oficialul a verificat 4 parcele unde au avut loc lucrari silvice pentru a estima volumul masei lemnoase extrase si suprapunerea rezultatelor cu cele stipulate in biletele silvice.

„MADRM a trasat câteva obiective clare în ceea ce privește gestionarea fondului silvic de stat. Silvicultura, pădurile, sunt un subiect dureros. Avem multe sesizări din partea cetățenilor privind tăierile ilegale. Am decis să verificăm ocoalele silvice pentru a evalua și a observa dacă masa lemnoasă autorizată corespunde celei recoltate și dacă nu sunt comise incalcări vădite” a subliniat Maxim Popov.

Totodată, oficialul a avertiza silvicultorii despre necesitatea respectării ordinului, prin care se dispune sistarea tuturor tipurilor de lucrări silvico-tehnice în fondul forestier de stat. Astfel, fiind interzise oricare tip de tăiere: tăierea de produse principale, tăieri de produse secundare și alte tăieri.


În același context Secretarul de Stat, Maxim POPOV a precizat că în cazul în care vor fi depistate surplusuri de masă lemnoasă, administratorii entităților silvice vor fi sancționați disciplinar, în conformitate cu legislația, în vigoare: „MADRM nu va tolera iresponsabilitatea, neprofesionalismul și neglijența în ramura silviculturii. Cei care vor întreprinde acțiuni ilegale, vor fi sancționați conform legislației în vigoare. De asemenea, suntem în proces de evaluare a activității întregii Agenției Moldsilva pentru a reorganiza instituția  în scopul eficientizării acesteia în folosul mediului și a întregii societăți”.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...