37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensarea acesteia

Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensarea acesteia

24.01.2023322 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Întreprinderile care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului ar putea beneficia de compensarea acesteia.

Ministerul mediul a elaborat un proiect de lege care, printre altele, prevede că agenților economici care asigură managementul deșeurilor și achită taxa pentru poluarea mediului în anul 2023, statului ar putea să le compenseze această taxă în anul 2024.

Despre aceasta a anunțat ministra mediului în cadrul ședinței Grupului de lucru Facilitarea către tranziția verde și comerțul transfrontalier, condus de directoarea executivă a Asociației Businessului European.

Potrivit ministrei mediului, modalitatea legală și tehnică a acestui proces urmează să fie asigurate de cadrul normativ care se elaborează acum și care urmează să fie prezentat Guvernului și Parlamentului.

La momentul actual legea obligă toți agenții economici din Moldova care plasează pe piață produse ambalate, să achite taxa pentru poluarea mediului.

Însă unele companii asigură individual sau colectiv managementul deșeurilor, adică le colectează de la consumatori, le depozitează, valorifică sau le transmit spre procesare companiilor specializate. Dar sunt în continuare taxate pentru poluarea mediului, de rând cu alți agenți economici care nu aplică așa-numitul Principiu de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP). Antreprenorii solicită abolirea acestei taxe pentru companiile care aplică principiul REP.

Din colectarea taxei pentru poluarea mediului statul obține anual 200 de milioane de lei.

Tot în cadrul ședinței Grupului de lucru 2 a fost prezentat conceptul privind elaborarea Programului de Promovare a economiei verzi 2022-2027 și Planul de promovare a Economiei verzi 2023-2030. Potrivit ministrei mediului, proiectele documentelor, atunci când vor fi elaborate, vor fi consultate inclusiv cu membrii Consiliului Economic.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...