37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Intensificarea cooperării vamale, discutată la Reuniunea Statelor membre GUAM

Intensificarea cooperării vamale, discutată la Reuniunea Statelor membre GUAM

13.12.2019357 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a participat ieri, 12 decembrie 2019, la reuniunea șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM. Conducătorul autorității vamale a făcut parte din delegația oficială a Republicii Moldova, condusă de Prim-ministrul RM Ion Chicu.

În cadrul summit-ului găzduit de Ucraina, delegațiile din cele patru state (Moldova, Georgia, Ucraina și Azerbaidjan) au convenit asupra dezvoltării relațiilor de cooperare în domeniul facilitării comerțului, fiind semnate, în acest sens, două Protocoale.

Prin încheierea primului document, părțile vor analiza oportunitatea creării unui sistem comun transparent, eficient și securizat de verificare a certificatelor de origine a mărfurilor, prim implementarea unui software bazat pe tehnologia blockchain. Acesta va permite simplificarea procedurilor vamale și reducerea timpului de vămuire pentru mărfurile și mijloacelor de transport provenite din statele membre GUAM.

Cel de-al doilea Protocol semnat vizează impulsionarea relațiilor de cooperare în domeniul AEO (Authorized Economic Operator). Acesta va reprezenta un instrument de intensificare a relațiilor comerciale dintre statele membre GUAM, în condițiile în care deținătorii statutului AEO beneficiază de importante facilitări la efectuarea operațiunilor vamale (reducerea controalelor fizice și documentare, tratament prioritar al mărfurilor și mijloacelor de transport - în cazul în care sunt selectate pentru control suplimentar, notificarea prealabilă, facilitarea accesului la simplificările vamale, trecerea prioritară a frontierei etc.).

Tot ieri, la Kiev, a avut loc reuniunea conducătorilor autorităților vamale ale statelor membre GUAM, unde au fost remarcate rezultatele obținute, în anul 2019, în cadrul Proiectului de Facilitare a Comerţului şi Transportului GUAM. 

În acest context, Serviciul Vamal a raportat progresele înregistrate în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, în special cu referire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), modernizarea infrastructurii informaționale, dezvoltarea controlului comun la frontieră ș.a.

NOTĂ: Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM este o structură de cooperare regională din care fac parte Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova.

Datele statistice pentru primele 10 luni ale anului curent arată o dinamizare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și statele partenere din cadrul GUAM. În perioada de referință, țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 114,7 milioane de dolari în Ucraina, 17,4 milioane de dolari în Georgia și 4,7 milioane de dolari în Azerbaidjan.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...