Potrivit prevederilor art. 5 pct. 29) din Codul fiscal, subdiviziune este unitatea structurală a întreprinderii, instituţiei, organizaţiei (filială, reprezentanţă, sucursală, secţie, magazin, depozit etc.), situată în afara locului ei de reşedinţă de bază, care exercită unele din atribuţiile acesteia.
Totodată, conform pct. 3 din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr. 352/2017, obiectul impozabil reprezintă obiect al impunerii cu impozite şi taxe locale, care nu este subdiviziune.
Gospodăria țărănească trebuie să informeze Serviciul Fiscal de Stat, în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate (posesie, locaţiune, chirie, arendă, folosinţă ș.a.), despre constituirea subdiviziunii, modificările ulterioare cu privire la sediul subdiviziunii sale, şi despre sistarea activităţii subdiviziunii. Aceeași obligație apare și în cazul apariției obiectelor impozabile.
Clasificatorul tipurilor subdiviziunilor/obiectelor impozabile este expus în anexa nr.14 la
Instrucţiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr.352/2017.
Formularul Cererii/Constatării privind înregistrarea/lichidarea şi suspendarea
subdiviziunilor/obiectelor impozabile este expus în anexa nr.15 la Instrucţiunea menționată anterior.
Cererile perfectate de către contribuabili privind înregistrarea/lichidarea şi suspendarea
subdiviziunilor/obiectelor impozabile urmează să fie depuse la subdiviziunea SFS de la locul de deservire a contribuabilului sau prin SIA ,,e-Cerere” modulul ,,Înregistrarea on line a subdiviziunilor”, din cadrul Cabinetului personal al contribuabilului (accesibil de pe portalul www.sfs.md).
Spre exemplu, dacă GȚ deține o moară de fabricat ulei și terenuri agricole, atunci moara de ulei urmează să fie înregistrată ca subdiviziune, dar terenurile agricole se vor înregistra ca obiecte impozabile.