37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Inofensivitatea produselor: declarație de conformitate

Inofensivitatea produselor: declarație de conformitate

25.10.2018928 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Agentul economic va prezenta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică o declarație de conformitate în formă scrisă, în care vor fi incluse informații despre identitatea materialelor și obiectelor active și inteligente ce vin în contact cu produsele alimentare.

În Monitorul Oficial din 19 octombrie curent a fost publicat Regulamentul sanitar respectiv. Potrivit documentului, materiale și obiecte active sunt acele obiecte proiectate să încorporeze deliberat componente care ar elibera substanțe pe produsele alimentare ambalate ori în mediul în care se află produsele.

În declarația care va fi prezentată, agentul economic va include specificații privind utilizarea componentului, precum grupa de materiale în care se poate adăuga sau încorpora acesta, condițiile de utilizare necesare pentru realizarea efectului dorit, tipul de produse alimentare cu care este destinat să vină în contact, durata și temperatura tratării și depozitării în contact cu produsul alimentar respectiv, raportul dintre suprafața de contact cu produsul alimentar și volumul utilizat pentru stabilirea conformității materialului sau a obiectului etc.

Declarația va permite o identificare a materialelor respective și va fi actualizată atunci când vor fi schimbări substanțiale ale producției sau când devin disponibile noi date științifice.

Pentru a permite identificarea de către consumatori a părților necomestibile, materialele și obiectele active și inteligente sau părțile acestora vor fi etichetate cu mențiunea NU ESTE COMESTIBIL.

Scopul Regulamentului este asigurarea consumatorului cu produse inofensive. Totodată, se urmărește protecţia sănătăţii populaţiei, armonizarea legislaţiei naționale cu cea comunitară din domeniu, promovarea exportului și facilitarea comerţului.

Potrivit documentului, vor fi necesare unele costuri pentru implementarea metodelor de investigaţii pentru determinarea conţinutului de anumite substanţe chimice în materiale şi obiecte, precum şi pentru instruirea personalului, care vor fi negociate cu partenerii de dezvoltare.

Totodată, se menționează că laboratoarele deja au fost dotate cu utilaje pentru analiza materialelor și obiectelor active în cadrul Programului de stat privind dezvoltarea şi dotarea tehnico-materială a Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice pentru anii 2011-2016.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...