37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Infracțiunile constatate de SFS în semestrul I

Infracțiunile constatate de SFS în semestrul I

16.09.2021553 views Monitorul FISC.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

În semestrul I al anului curent Serviciul Fiscal de Stat SFS a depistat și a întocmit procese verbale de constatare a infracțiunilor în 58 cazuri ce țin de diminuarea impozitelor în sumă totală de circa 103,17 mil. lei și o infracțiune ce se referă la înstrăinarea bunurilor în cazurile nepermise de lege. Potrivit informației publicate de autoritate, evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor1 a fost stabilită în 44 de cazuri, suma diminuărilor depășind 92,48 mil. lei. Totodată, 6 persoane fizice și-au diminuat veniturile2 cu 10,68 mil. lei. 

Infracțiuni legate de insolvabilitatea intenţionată3 au fost constatate în 10 cazuri, iar într-un caz a fost depistată încălcarea prevederilor art.251 din Codul penal4.

 Amintim, la 1 octombrie 2018 au intrat în vigoare prevederile din legile5 care permit autorității fiscale să-şi exercite funcția de constatare a infracțiunilor – un complex de acțiuni premergătoare urmăririi penale în vederea stabilirii şi confirmării bănuielii rezonabile cu privire la comiterea infracțiunilor prevăzute la art. 241–242, 244, 2441, 250–253 şi 3351 din Codul penal.

Ținând cont de prevederile art. 273 alin. (6) Cod de procedură penală, procesul verbal cu privire la constatarea infracțiunii constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală conform art. 262 din același Cod şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.


1 Codul penal, art. 244. Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor

(1) Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor prin includerea intenţionată în documentele contabile, fiscale şi/sau financiare, inclusiv în cele electronice, a unor date vădit denaturate privind veniturile sau cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea intenţionată a unor obiecte impozabile, acte contabile, fiscale şi/sau financiare, dacă suma cumulativă a impozitului, taxei prevăzute de Codul fiscal, contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii sau primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală aferente unui an fiscal depăşeşte 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvîrşirii faptei,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3500 la 5000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 2 ani şi 6 luni, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5000 la 8000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

(2) Aceeaşi acţiune:

b) dacă suma cumulativă a impozitului, taxei prevăzute de Codul fiscal, contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii sau primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală aferente unui an fiscal depăşeşte 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvîrşirii faptei,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 5000 la 7000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 5 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10000 la 16000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

2 Art. 2441. Evaziunea fiscală a persoanelor fizice

(1) Evaziunea fiscală a persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător prin eschivarea de la prezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit sau prin includerea în declarație a unor date denaturate, dacă suma impozitului pe venit care trebuia să fie achitat depășește 2500 de unități convenționale,

se pedepsește cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore.

(2) Aceeaşi acţiune care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 1 an.

3 Art.252 alin.2 lit.b).   Insolvabilitatea intenţionată care a cauzat creditorului …daune în proporţii deosebit de mari

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

4 Art. 251. Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate

Însuşirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate sau confiscate ori utilizarea lor în alte scopuri, săvîrşită de o persoană căreia i-au fost încredinţate aceste bunuri sau care era obligată, conform legii, să asigure integritatea lor,

se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 1850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

5 Legea nr. 281/2016 cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative

   Legea nr. 49/2018 privind completarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr. 122/2003.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...