37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Informații cheie despre bugetul de stat vor putea fi accesate online

Informații cheie despre bugetul de stat vor putea fi accesate online

07.08.2019728 views IPN.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Informații cheie despre veniturile și cheltuielile de la bugetul de stat și de la bugetele locale vor putea fi accesate online, pe noul portal web lansat de Ministerul Finanțelor – buget.mf.gov.md.

Într-o conferință de presă susținută pe 6 august, Natalia Gavrilița, ministrul finanțelor, a precizat că acest portal permite vizualizarea datelor bugetare într-un mod foarte ușor de înțeles, transmite IPN.

„Transparența este unul dintre principiile de bază ale guvernului nostru și acest portal reprezintă un pas înainte pentru transparentizarea felului în care este colectat și cheltuit banul public”, a declarat Natalia Gavrilița. Ministrul Finanțelor a precizat că una din prioritățile sale este de a asigura că banul public este cheltuit în mod judicios și în interesul cetățeanului. „Pentru aceasta, ne vom concentra pe două obiective: fortificarea rolului inspecției financiare și îmbunătățirea procesului de achiziții publice”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul finanțelor a declarat că datele despre veniturile și cheltuielile de la bugetul de stat și cele locale vor fi actualizate în fiecare lună.

Portalul a fost lansat cu suportul financiar al Guvernului SUA. Dereck J.Hogan, ambasadorul american la Chișinău, a declarat că elaborarea acestui portal este angajamentul concret al Guvernului Republicii Moldova față de transparența și responsabilizarea actului de guvernare.

„Toți cetățenii Republicii Moldova vor avea acces la informații cheie despre bugetul național, dar și cel local. Portalul este destinat tuturor tipurilor de utilizatori. Plătitorii de impozite pot vedea cum le sunt cheltuiți banii”, a declarat ambasadorul SUA. Dereck J. Hogan a asigurat că SUA va lucra încontinuu cu Guvernul Republicii Moldova pentru „a crea un dialog în care transparența și responsabilitatea vor contribui la o Moldovă mai democratică și mai prosperă”.

Charles Kilbourne, director executiv la Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare al SUA, care a sprijinit crearea portalului, a precizat că instituția pe care o reprezintă este angajată față de Republica Moldova, contribuind la mai multe proiecte care au consolidat diferite instituții financiare de la Chișinău.

În prezentarea portalului, Ion Amarfii, directorul firmei IT dezvoltatoare a portalului, a precizat că portalul permite vizualizarea grafică a veniturilor, cheltuielilor și soldului bugetar, vizualizarea rapoartelor anuale elaborate de Ministerul Finanțelor.

Portalul buget.mf.gov.md a fost creat de Ministerul Finanțelor și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe, cu susținerea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare al SUA și al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională ( USAID ).

Comentarii