37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Informație operativă privind executarea BPN și a componentelor acestuia la situația din 31 octombrie 2021

Informație operativă privind executarea BPN și a componentelor acestuia la situația din 31 octombrie 2021

05.11.2021189 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În 10 luni ale anului 2021 la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 61,6 miliarde lei, fiind în creștere cu 11,5 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 63,5 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 6,3 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,9 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 10,0 miliarde lei.

Veniturile bugetului de stat în 10 luni ale anului 2021 au constituit 38,9 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 8,1 miliarde lei. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 16,2 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 22,8 miliarde lei, fiind în creștere cu 4,9 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 42,1 miliarde lei, mai mult cu 3,2 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,2 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 6,1 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-octombrie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014 prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. Nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...