Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în ianuarie-septembrie 20201,2 faţă de perioada respectivă a anului 2019 a constituit 115,7%.
În perioada de raport, preţurile producătorului la produsele vegetale s-au majorat în medie cu 24,3%. Esenţial au crescut preţurile producătorului la culturi bostănoase – cu 79,2%, struguri – cu 61,5%, fructe și pomușoare – cu 48,0%, floarea soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 32,3%, culturi cerealiere și leguminoase boabe – cu 19,8%, soia – cu 9,0 %. În același timp, s-au micșorat preţurile producătorului la cartofi – cu 17,6%, legume – cu 15,7%.
La produsele animaliere, preţurile medii ale producătorului s-au diminuat cu 2,3%. Аu scăzut preţurile producătorului la păsări (în masă vie) – cu 8,5%, porcine (în masă vie) – cu 1,3%. Totodată, au crescut preţurile producătorului la ouă alimentare – cu 18,2%, ovine și caprine (în masă vie) – cu 15,5%, lapte – cu 8,7%, bovine (în masă vie) – cu 2,3%.
Note:
1 Informația este prezentată fără datele raioanelor din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.
2 Datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste şi reflectă dinamica preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vânzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Informații relevante:
- Banca de date statistice / Statistica economica / Preturi / Indicii preturilor productiei agricole / serii trimestriale, infraanuale
- Concepte şi definiţii / Indicii preţurilor producţiei agricole
- Metadate de referinţă / Preţurile de vânzare a produselor agricole
- Calendarul de diseminare electronică a informațiilor statistice în anul 2020