37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În primul trimestru, Moldova IT Park a înregistrat 388 de rezidenţi

În primul trimestru, Moldova IT Park a înregistrat 388 de rezidenţi

06.08.2019524 views Infotag
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În primul trimestru 2019, primul parc din domeniul tehnologiei informaţiei (IT) din republică - Moldova IT park - a înregistrat 388 de rezidenţi, aceştia fiind companii autohtone şi străine. Despre aceasta corespondentului INFOTAG a relatat administratorul interimar Moldova IT Park, Valentina Stadnic.

Potrivit ei, în această perioadă, numărul angajaţilor a atins cifra de 7524 persoane, iar salariu mediu înregistrat constituie aproximativ 30 mii de lei.

„Cele 388 companii rezidente au declarat un venit prognozat pentru anul 2019 în suma de 2 655 mil. lei. Acest indicator a depăşit suma declarată în anul precedent de 339 companii cu 777 mil. lei, ce constituie o creştere de circa 42%”, a spus ea.

Valentina Stadnic a comunicat că Moldova IT Park prognozează să atingă cifra de 500 companii rezidente până în anul 2020, precum și să sporească vizibilitatea în 10 ţări.

„Moldova IT Park” a încheiat anul 2018 cu 339 companii rezidente, dintre care 96 companii erau cu capital străin originare din 27 de țări. Cinci cele mai importante companii după sursa de capital au fost din SUA, România, Marea Britanie, Italia şi Germania. Acestea au generat 2/3 din venitul total din vânzări în mărime de 1,9 mlrd. lei, adică circa 1,23 mlrd. lei. Din acest motiv, avem drept scop să sporim vizibilitatea în 10 ţări”, a spus administratorul interimar Moldova IT Park.

Cu toate acestea, ea a menționat că Moldova IT Park nu este focusat doar pe companii cu capital străin sau doar pe cele cu capital local, ci este deschis pentru toţi rezidenţii.

„Nu suntem focusaţi doar pe companii cu capital străin sau doar pe cele cu capital local. Nu facem de asemenea diferenţă între companiile, care lucrează pentru export, de cele care lucrează pe piaţa locală. Ceea ce observăm este că companiile vin nu doar pentru a crea concurenţă adiţională pentru companiile deja existente, ci pentru a stabili parteneriate noi, a tinde spre o poziţionare geografică regională şi globală. Trebuie să fim sinceri, piaţa din R.Moldova este destul de mică. În acelaşi timp, avem un potenţial major pentru a ne poziţiona activ pe piaţa regională”, a relatat Valentina Stadnic.

Potrivit ei, interesul din partea companiilor străine înseamnă că Parcul creează un mediu propice pentru ei. 

„Companiile străine au încredere în piaţa locală. Totodată, acestea contribuie la atragerea şi reţinerea profesioniştilor de înaltă calificare”, a spus administratorul interimar Moldova IT Park.

Valentina Stadnic a mai menționat că Moldova IT Park a reuşit să devină un catalizator important al dezvoltării economice, a atragerii investiţiilor străine, precum şi a încurajării forţei de muncă pentru a rămâne în ţară.

„Crearea de locuri de muncă, salarii mari, impozit unic, per ansamblu, toate contribuie la îmbunătăţirea nivelului de trai şi la creşterea economică a ţării”, a spus ea.

INFOTAG precizează: Moldova IT Park şi-a început activitatea la 1 ianuarie curent, fiind creat fondat pe un termen de 10 ani. Recent, Guvernul şi Parlamentul au extins lista de activităţi care pot fi efectuate de către rezidenţi, completând-o cu activităţi didactice şi de cercetarea, precum şi cu producerea de dispozitive electronice şi furnizarea serviciilor de design şi animaţie cu utilizarea tehnologiei informaţionale. Scopul dezvoltării parcurilor IT în Moldova este de a atrage investiţii străine în acest domeniu, de a scoate companiile autohtone din economia tenebră, de a creşte ponderea domeniului IT în PIB-ul ţării şi de a crea locuri de muncă. În anul 2018, ponderea sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor în PIB a fost de 6,6%, însă partea IT este destul de mică.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...