37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În atenţia persoanelor, care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în baza Legii nr. 22 din 23.03.2018

În atenţia persoanelor, care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în baza Legii nr. 22 din 23.03.2018

21.12.2020336 views CNAS
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), întru executarea prevederilor art. 7 al Legii nr. 22 din 23.03.2018 privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, reamintește despre necesitatea încadrării obligatorii a zilierilor în sistemul public de asigurări sociale pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale. 

Reieșind din normele legale, fiecare persoană, care a desfăşurat cel puţin o zi de activitate necalificată cu caracter ocazional pe parcursul unei luni (cu excepția persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1–1.9 din anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale), este obligată să se prezinte, pînă la data de 25 a lunii următoare lunii, în care a desfăşurat activitatea respectivă, la subdiviziunea teritorială a CNAS, unde este înregistrat angajatorul ca plătitor de contribuţii, pentru a încheia un contract individual de asigurare socială. Mărimea contribuţiei, care urmează a fi achitată de către zilier se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, pentru anul 2020 persoanele fizice, care exercită activităţi necalificate cu caracter ocazional în calitate de zilieri achită lunar cîte 228 lei sau 2736 lei pentru întregul an.

Perioada asigurată în baza contractului individual, încheiat cu CNAS, se ia în calcul la determinarea stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă şi acordă dreptul la ajutor de deces.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...