37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În atenția agenților economici implicați în comerțul internațional

În atenția agenților economici implicați în comerțul internațional

29.03.2022326 views Serviciul Vamal al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Vamal informează agenții economici despre lansarea unui instrument online de facilitare a comerțului (ITC-WCO Rules of Origin Facilitator), care permite identificarea informațiilor legate de acordurile comerciale, taxele vamale aplicabile în funcție de destinația finală, reguli de origine specifice fiecărui produs, precum și informații privind certificatele de origine. Sistemul de căutare în regim online a fost lansat de către Organizația Mondială a Vămilor (WCO) de comun cu Centrul de Comerț Internațional (ITC). 

Agenții economici implicați în comerțul internațional au posibilitatea să folosească acest instrument în scopul consultării informației referitor la regulile de origine, deoarece acestea au influență asupra capacității agentului economic de a participa pe piața internațională, asupra prețului și competitivității produselor fabricate, precum și influențează asupra deciziilor companiilor privind investițiile și identificării furnizorilor de materie primă.

Regulile de origine sunt utilizate pentru a determina țara de origine a mărfurilor. În funcție de originea mărfurilor, la importul acestora poate fi aplicat un tratament tarifar preferențial ce constă în scutire sau reducere de taxă vamală.

Regulile de origine pentru aplicarea tratamentului tarifar preferențial sunt prevăzute în protocoalele de stabilire a regulilor de origine din cadrul acordurilor de comerț liber bilaterale și multilaterale încheiate între țări.

Instrumentul online este gratuit și disponibil la următorul link: www.findrulesoforigin.org.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...