37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   În 2019, prețul poliței medicale nu se va majora. Ce prevede proiectul legii fondurilor obligatorii de asistență medicală

În 2019, prețul poliței medicale nu se va majora. Ce prevede proiectul legii fondurilor obligatorii de asistență medicală

26.10.2018850 views Bizlaw.md
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, prevăzută pentru anul viitor, va fi păstrată la nivelul ultimilor ani şi va constitui 4.056 lei. Aceasta este stabilită în proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019. Documentul a fost discutat la ședința Consiliului de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Proiectul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în valoare de peste 7 miliarde de lei, ceea ce constituie o creștere de 10% în comparație cu veniturile și cheltuielile FAOAM din 2018.

Pentru anul viitor rămân în vigoare și reducerile de 50% a primei de asigurare medicală pentru majoritatea categoriilor de plătitori şi de 75% pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul achitării până pe 1 aprilie 2019. De asemenea, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne de 9%, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5%.

Potrivit proiectului, cea mai mare parte a fondurilor AOAM, mai mult de 7 miliarde 128 de milioane de lei, urmează a fi acumulată în fondul de bază, destinat achitării serviciilor medicale curente. Suma este cu peste 618 milioane mai mare faţă de nivelul aprobat pentru 2018.

Autorii documentului menționează că din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şolduri şi genunchi, operaţii pe cord etc., efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. De asemenea, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

În 2019 va fi majorat cu circa 80 de milioane volumul de mijloace financiare destinate asistenţei medicale primare. Suma va acoperi inclusiv stimulentele pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesiunea de medic de familie.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...