37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Impactului pandemiei COVID-19 asupra companiilor din Moldova, discutat la Ministerul Economiei și Infrastructurii

Impactului pandemiei COVID-19 asupra companiilor din Moldova, discutat la Ministerul Economiei și Infrastructurii

17.04.2020410 views MEI
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Impactul pandemiei COVID-19 asupra companiilor din Moldova și așteptările antreprenorilor au fost principalele subiecte abordate în cadrul unei ședințe online, la care au luat parte ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, reprezentanții Camerei de Comerț Americane în Moldova și Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru.

Camera de Comerț Americană a prezentat rezultatele unui studiu realizat în perioada 30 martie – 6 aprilie 2020, în baza informațiilor furnizate de 315 companii din toate sectoarele economiei naționale, producători de bunuri și furnizori de servicii.

Potrivit studiului, la nivel de piață, 88% dintre companii sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii.Printre alți factori care influențează activitatea companiilor se regăsesc și restricțiile de activitate impuse de starea de urgență în proporție de 74%, lipsa materiei prime și/sau perturbări în lanțul logistic în proporție de 34%. Provocările cu care se vor confrunta întreprinderile în următoarele 2-5 luni, potrivit respondenților, va fi deficitul de capital circulant – 87% și 64% – lipsa materiei prime și/sau perturbații pe lanțul logistic.

Sergiu Railean a apreciat efortul Camerei de Comerț Americane în efectuarea acestui studiu și suportul oferit de Consiliului Economic în facilitarea inițiativelor, care vin să acorde suport instituțiilor de resort.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii este în legătură permanentă cu antreprenorii și asociațiile de business pentru a înțelege evoluția situației mediului de afaceri și a veni cu soluții de redresare. Astfel de studii ne ajută să înțelegem magnitudinea consecințelor, tendințele și viteza cu care se produc, astfel ca să putem veni cu măsuri potrivite”, a spus ministrul Railean, vice-președintele Consiliului Economic.

Potrivit lui Sergiu Railean, ministerul va analiza oportunitățile de elaborare a programelor preferențiale de creditare, cu subvenționarea unei părți din dobândă sau garantarea unei părți mai extinse din valoarea creditului. În acest sens, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii urmează să-și revizuiască fondurile, formate atât cele din bugetul de stat, cât și din cele internaționale.

„Pentru a identifica noi resurse de susținere a mediului de afaceri, am discutat cu toate instituțiile financiare internaționale. Acestea au expus disponibilitatea de a-și extinde și ajusta mecanismele de finanțare pentru antreprenorii afectați de criza pandemică.  Ministerul va comunica despre aceste fonduri imediat ce vor fi disponibile. Domeniile prioritare la care ne orientăm sunt IMM-urile și întreprinderile din sectoarele afectate și cele de importanță strategică”, a afirmat Sergiu Railean.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...