37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Impactul socio-economic al pandemiei asupra IMM din RM a fost analizat în cadrul unui dialog online

Impactul socio-economic al pandemiei asupra IMM din RM a fost analizat în cadrul unui dialog online

02.11.2020448 views Cancelaria de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La data de 27 octombrie, Cancelaria de Stat a organizat o ședință dedicată prezentării principalelor concluzii și recomandări ale proiectului Raportului privind impactul social economic al pandemiei COVID-19. Documentul a fost elaborat de PricewaterhouseCoopers Management Consultant SRL, la solicitarea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a Cancelariei de Stat.

În debutul evenimentului, Liliana Iaconi, Secretarul General al Guvernului a menționat că „criza fără precedent provocată de pandemia de coronavirus COVID-19 reprezintă  una dintre cele mai mari încercări la care au fost supuse toate Guvernele lumii. Aceasta continuă să pună presiune asupra sistemelor de sănătate și protecție socială și provoacă perturbări majore ale proceselor economice, dar și limitări asupra vieții sociale. Odată cu declanșarea și răspândirea pandemiei, a fost necesară replanificarea imediată a priorităților și resurselor Guvernului, inclusiv pentru a asigura în condiții de criză activitatea și sustenabilitatea sectorului de sănătate, protecție socială și educație, precum și diminuarea impactului negativ al suspendării activității agenților economici pe parcursul perioadei stării de urgență și după aceea”.

Cu referire la Raport, Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD Moldova a subliniat că documentul „relevă impactul dramatic și multidimensional al crizei pandemice pentru cele mai vulnerabile grupuri și sectoare ale economiei. Este evident modul în care inegalitățile preexistente au fost multiplicate de COVID-19. Au apărut, de asemenea, noi vulnerabilități, împreună cu riscuri suplimentare în domeniile alimentației, energiei și a mobilității. Rămânem pregătiți să sprijinim în continuare măsuri și intervenții pentru a accelera redresarea societății și a contribui la fortificarea rezilienței populației din Moldova”.

„Pandemia de COVID-19 accentuează inegalitățile existente și discriminarea pentru grupurile marginalizate. Persoanele în vârstă sunt cele mai afectate, dar tinerii pot fi resursa care trebuie valorificată pentru a depăși unele provocări”, a reiterat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă UNFPA Moldova.

La eveniment au participat și reprezentanți ai ministerelor, Biroului Național de Statistică, precum și Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii care au înaintat propuneri adiționale pentru definitivarea proiectului Raportului, precum și au subliniat oportunitatea recomandărilor listate în acesta, informând că unele din recomandări deja se află pe agenda de politici.

Autoritățile publice au fost încurajate să valorifice pe deplin oportunitatea utilizării datelor și informației cuprinsă în raport, precum și din alte studii și evaluări disponibile, astfel încât politicile publice noi să fie bazate pe evidențe și să răspundă necesităților tuturor membrilor societății, inclusiv, a grupurilor de populație considerate a fi cele mai vulnerabile.

Raportul analizează impactul pandemiei de COVID-19 prin prisma a 7 grupuri vulnerabile: copii și tineri; gospodării sărace; femei vulnerabile; tinerii NEET; migrații întorși în țară; persoane în etate; liber profesioniștii, precum și a 7 sectoare socio-economice: comerțul angro și cu amănuntul cu produse nealimentare; transport și logistică; HORECA; industria ușoară; sănătate; educație și agricultură descriind situația la zi conform datelor statistice disponibile pentru trimestrul II, 2020, inclusiv evoluția sectoarelor menționate în ultimii 5 ani. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...