37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   IBAN

IBAN

13.09.20191.381 views BNM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Lista identificatoarelor băncilor și a altor participanți la SAPI, utilizate la formarea codurilor IBAN

Codul IBAN (International Bank Account Number) reprezintă un şir de caractere care identifică, în mod unic la nivel internaţional, contul unui client deschis la o instituţie financiară prin recunoaşterea de către orice sistem bancar operant în reţeaua SWIFT, fără necesitatea conversiei manuale a datelor. Codul IBAN a fost creat în scopul diminuării riscului transferurilor eronate, timpului de procesare şi a cheltuielilor aferente de intermediere transfrontalieră a plăţilor fără numerar.

Conform prevederilor Conceptului privind optimizarea transferurilor internaţionale şi a cadrului de supraveghere aplicabil (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administraţie al BNM nr. 196 din 22 septembrie 2011) şi Regulamentului cu privire la transferul de credit (aprobat prin Hotarîrea Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr. 157 din 1 august 2013)  utilizarea codurilor IBAN pentru efectuarea şi/sau recepţionarea transferurilor internaţionale a devenit obligatorie.

Conform prevederilor Conceptului privind optimizarea transferurilor naţionale (aprobat prin Hotărîrea Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr. 138 din 24.07.2014), se propune punerea în aplicare a codului IBAN pentru efectuarea transferurilor naţionale începînd cu 1 ianuarie 2016. Totodată, băncile şi alte instituţii urmează să accepte, pînă la data de 1 ianuarie 2017, documente de plată care au menţionate atît conturi codificate în coduri IBAN, cît şi conturile existente pînă la data punerii în aplicare a Conceptului nominalizat.

Codurile IBAN, atribuite în Republica Moldova de către bănci, conturilor clienţilor lor, reprezintă un şir din 24 de caractere alfanumerice care au următoarea semnificaţie:

- primele 2 caractere (alfabetice) – reprezintă codul ţării conform ISO 3166 („MD” pentru Republica Moldova)

- următoarele 2 caractere (numerice) – reprezintă codul de control (calculat conform standardului internaţional MOD 97- 10, ISO-7064)

- următoarele 2 caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul băncii, atribuit de către Banca Naţională a Moldovei

- următoarele 18 caractere (alfanumerice) – reprezintă identificatorul clientului deservit de bancă. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...