37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Heat-not-burn, în rând cu țigaretele cu filtru

Heat-not-burn, în rând cu țigaretele cu filtru

29.07.2019702 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din 1 ianuarie 2020, la țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului se va aplica același mod de calculare și cotă a accizelor ca la țigaretele cu filtru.

Parlamentul a votat vineri, 26.07.2019, în lectură finală proiectul de lege ce se referă la introducerea acelorași reglementări ale țigaretelor cu filtru și pentru produsele din tutun „heat-not-burn” (HTP). Art.1231 din Codul fiscal va fi completat cu alin. 21 ce va reglementa modul de calculare a accizelor la acestea.

Necesitatea elaborării proiectului reiese din lipsa reglementărilor produselor de tutun care nu arde în Legea privind controlul tutunului și a lipsei prevederilor în Codul fiscal, care să accizeze expres tutunul care nu arde, se spune în nota proiectului.

Totodată, se menționează că actualmente produsele HTP se bucură de o libertate mare de promovare pe piață în comparație cu celelalte produse din tutun, ceea ce creează concurență neloială și subminează eforturile Guvernului în implementarea măsurilor de control al tutunului.

În acest sens, legislația interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor de tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare. Totodată, se interzice promovarea produselor din tutun și a produselor conexe prin sponsorizare, precum și oferirea gratuită a produselor respective. Controlul respectării acestor prevederi va fi efectuat de către Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Serviciul Fiscal de Stat.

De asemenea, vor fi operate și modificări ce țin de etichetarea produselor din tutun care nu arde. Astfel, pe fiecare pachet unitar și pe orice ambalaj exterior al HTP se va imprima avertismentul general „Acest produs din tutun dăunează grav sănătății și creează dependență. Renunță acum!” şi „Acest produs din tutun conține gudron, nicotină, monoxid de carbon și alte substanțe nocive, care dăunează grav sănătății și creează dependență.” 

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, pentru un pachet de țigarete de tip heat-not-burn se achită o acciză de doar 87 de bani, ceea ce este de 11 ori mai puțin decât accizul aplicat la un pachet de țigări obișnuite.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...