În Monitorul Oficial din 14 decembrie curent a fost publicat Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea privind sistemul public de asigurări sociale nr.489/1999 și Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală).
Inițiativa legislativă prevede că persoanele care continuă să activeze în câmpul muncii după ce și-au exercitat dreptul la pensie pentru limită de vârstă pot opta fie pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale cu reexaminarea periodică a cuantumului pensiei, fie pentru exceptarea de la plata contribuțiilor.
Totodată, proiectul prevede că beneficiarii de pensii care continuă să activeze în câmpul muncii să fie scutiți de plata primei de asigurare obligatorie de asistența medicală la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Potrivit avizului, plătitorul contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat este persoana care, conform legislației privind sistemul public de asigurări sociale de stat, este obligată să calculeze și să achite la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuții de asigurări sociale, majorări de întârziere și amenzi. Astfel, în cazul persoanei încadrate în câmpul muncii în baza unui contract individual de muncă, inclusiv în cazul în care aceasta are statut de pensionar, plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat este angajatorul şi nu angajatul. Angajatorul calculează şi plăteşte lunar contribuțiile de asigurări sociale de stat, care se calculează prin aplicarea ta.
În același timp, Legea sistemul public de asigurări sociale stabilește că asigurările sociale reprezintă un sistem de protecție socială a persoanelor asigurate, care constă în acordarea de indemnizații, ajutoare, pensii, de prestații pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacității de muncă şi de alte prestații prevăzute de legislație, iar dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită, în condițiile legii, prin sistemul public de asigurări sociale. Astfel, persoanele asigurate în sistemul public de asigurări sociale pot beneficia nu doar de pensie, dar și de un spectru mai larg de prestații de asigurări sociale, inclusiv de prestații de asigurări sociale de scurtă durată, cum ar fi indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă.
Respectiv, neachitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat va avea ca efect lipsirea persoanei angajate de posibilitatea de a beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale în corelare cu riscul asigurat obținut.
Referitor la ajustarea Legii nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, în aviz se menționează că modificarea propusă contravine părții introductive a alin. (4) al art. 4 din Legea nr. 1585/1998, conform căreia „Guvernul are calitatea de asigurat pentru următoarele categorii de persoane neangajate cu domiciliul în Republica Moldova şi aflate la evidenţa instituțiilor abilitate ale Republicii Moldova, specificate la alin. (9), cu excepția persoanelor obligate prin lege să se asigure în mod individual”.
Argumentul din nota informativă precum că tinerii pleacă din țară și Guvernul trebuie să creeze politici pentru pensionari nu este plauzibil. Dimpotrivă, sunt necesare politici pentru menținerea tinerilor în țară.
Având în vedere cele sus-menționate, proiectul de lege nu a fost susţinut.