Guvernul a aprobat la data de 23 septembrie un proiect de lege prin care eficientizează procesele migraționale a străinilor care vin în țara noastră în scop de muncă.
Potrivit documentului, în prezent, acordarea dreptului de ședere în scop de muncă în Republica Moldova este condiționată de cerința de achitare a unui salariu mediu prognozat pe economie.
Guvernul propune anularea prevederii, pentru că aceasta condiționează angajarea unui străin cu un salariu mai mare decât pentru un băștinaș pentru același tip de activitate și defavorizează forța de muncă autohtonă. Asta pentru că potrivit legii salarizării un angajator din sectorul real al economiei este obligat să achite unui lucrător moldovean cel puțin un salariu minim garantat, care constituie la ziua de azi 2775 de lei. Iar unui străin, angajatorul este obligat să-i un salariu mediu pe economie, mărimea căruia se ridică azi la 7953 de lei. Această prevedere reprezintă o constrângere în calea investițiilor în țara noastră, susțin autorii proiectului.
Modificările propuse de Guvern au fost consultate cu comunitatea de afaceri din Moldova inclusiv cu membrii Consiliului Economic, care a pus în dezbatere schimbările legislative. Membrii platformei au venit cu o expertiză pe marginea proiectului de lege, care a fost luată în calcul în procesul de elaborare a documentului final aprobat de Guvern.
Subiectul accesului străinilor pe piața forței de muncă din Moldova este în atenția Consiliului Economic de mai mult timp, din 2017. Cu suportul și expertiza platformei au fost optimizate un șir de restricții și cheltuieli în procesul de obținere a permisului de ședere și de lucru pentru cetățenii străini.
Printre optimizări se numără reducerea numărului de acte și a timpului de acordare a permiselor de muncă și de ședere pentru străini. A fost sporită responsabilitatea angajatorului pentru străinul invitat la muncă în Republica Moldova, astfel prevenindu-se pe viitor crearea unor canale de migrație ilegală pentru străinii din țările cu risc sporit de migrație.
Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare acesta trebuie să fie votat în Parlament.