Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament. Potrivit documentului, scopul proiectului constă în sporirea nivelului de protecție pentru consumatorii care contactează împrumuturi, contribuind astfel la sporirea siguranței sectorului bancar, precum și a încrederii consumatorilor în sectorul financiar.
Cadrul normativ supus modificărilor prevedere operarea completărilor la Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor, Legea nr. 1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară și Legea nr. 139/2007 asociațiilor de economii și împrumut.
Principalele prevederi ale proiectului vizează reglementarea principiilor de evaluare a bonității beneficiarului de credit și plafonarea ratei dobânzii aferente contractului de credit, iar celelalte cheltuieli (comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plată) care sunt incluse în costul total al creditului, cu excepția dobânzii, pe o zi de credit, să nu depășească 0,04 % din suma totală a creditului.
În același timp, proiectul de lege prevede introducerea unui mecanism important de protecție a consumatorilor vulnerabili în cazul în care evaluarea bonității este improprie. Modificările propuse stabilesc obligația creditorilor de a evalua în mod corespunzător bonitatea consumatorilor, folosind toate informațiile disponibile.
Necesitatea implementării acestor prevederi reiese și din pagubele iscate de activitatea companiilor de microcreditare, după cum indică informațiile publicate de portalurile media și jurnaliștii de investigație.