37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a negociat cu Banca Mondială Finanțare Adițională pentru gestionarea subproduselor de origine animalieră

Guvernul a negociat cu Banca Mondială Finanțare Adițională pentru gestionarea subproduselor de origine animalieră

06.07.2020448 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

La 23 iunie curent, în temeiul Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 1610-VIII din 16 iunie 2020, reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială au negociat proiectul Acordului privind a 3-a Finanțare Adițională pentru ”Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”.

Costul total al celei de-a 3-a Finanțări Adiționale constituie 13,5 milioane euro și urmează a fi acoperit  din resursele de credit ale Asociației Internaţionale pentru Dezvoltare (IDA), parte a Grupului Băncii Mondiale.

Acordul de Finanțare propus va finanța măsuri aferente instituirii unui sistem complet de management al subproduselor de origine animalieră. Astfel se prevede construcția unei instalații de distrugere/prelucrare a deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman, care ar fi o soluție reală pentru menținerea situației epizootice favorabile din țară, inclusiv pentru protecția mediului, și ar facilita includerea Republicii Moldova în lista țărilor cu drept de export în Uniunea Europeană a produselor zootehnice.

Entitatea implementatoare a proiectului este desemnată Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului/Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA). Perioada de implementare este 2020-2024.

Perioada de rambursare a creditului începe la 15 noiembrie 2025 şi se încheie la 15 mai 2050. Rata dobânzii constituie 0,45 % anual. Suplimentar este prevăzută achitarea taxei de deservire în mărime de 0,75% anual.

Urmare a aprobării finanțării adiționale de către Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale și finalizarea tuturor procedurilor interne necesare conform Legii nr. 595/1999 privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova, Acordul de finanțare va fi semnat și supus procedurilor de intrare în vigoare.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...