37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a decis că persoanele fizice vor fi impozitate cu 3% din dobânzile obținute

Guvernul a decis că persoanele fizice vor fi impozitate cu 3% din dobânzile obținute

02.12.2020524 views Bizlaw
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Băncile, asociațiile de economii și împrumut precum și emitenții de valori mobilare corporative vor reţine, din 1 ianuarie 2021, un impozit în mărime de 3% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente. Măsura este stabilită în proiectul politicii fiscale și bugetare pentru anul viitor, aprobat de Guvern și transmis Parlamentului.

Autoritățile spun că norma va asigura simplitate în procesul de administrare fiscală.În prezent, legislația stabilește că nu se impozitează, până în data de 1 ianuarie 2021, dobânzile persoanelor fizice rezidente, cu excepţia celor înregistrate într-o formă de organizare juridică a activităţii de întreprinzător, de la:

  • depozitele bancare;
  • valorile mobiliare corporative sub formă de obligaţiuni şi valorile mobiliare, care sînt instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi certificatele bancare de depozit şi cambiile bancare;
  • depunerile membrilor pe conturile de economii personale în asociațiile de economii şi împrumut ale cetățenilor amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

Prin urmare, autoritățile spun că o dată cu scurgerea termenului de neimpozitare prevăzut, cota impozitului ar fi putut să fie egală 12%, deoarece sumele de bani primite sunt calificate drept surse de venit. Totuși, Guvernul a decis să stabilească o cotă de impozitare de 3% (25% din cota standard).

Totuși, menționăm că anterior termenul de neimpozitare a dobânzilor a fost prelungit de mai multe ori. De exemplu, încă în anul 1997, a fost stabilit că veniturile din dobânzi nu vor fi impozitate până în anul 1999. Ulterior, acest termen a fost transformat în anul 2001, 2005, 2010, 2015 și, respectiv, 2020. Ultima modificare în acest sens a intrat în vigoare chiar la începutul anului curent, când s-a decis că termenul limită pentru neimpozitarea dobânzilor să fie 1 ianuarie 2021.

Autoritățile nu au prezentat calcule privind sumele de bani care urmează să fie acumulate la buget, ca urmare a acestei modificări legislative.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...