37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a aprobat proiectul de lege privind politica fiscală și vamală

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind politica fiscală și vamală

28.11.2019475 views Ministerul Finanțelor
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Proiectul aprobat ieri, 27 noiembrie, de Guvern prevede o creștere a veniturilor la bugetul de stat în anul 2020 cu 3,5 miliarde lei sau cu 8,6% față de anul curent, constituind suma de 44,1 miliarde lei. Încasările din taxe și impozite vor constitui 40,5 miliarde lei, această categorie deținând cea mai mare pondere în structura veniturilor bugetului de stat, se menționează în Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020, aprobat astăzi de Guvern.

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 51,5 miliarde lei, înregistrând o creștere cu 5,2 miliarde lei, sau cu 11,2% față de bugetul de stat pentru anul curent. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2020, 48% reprezintă transferuri către alte bugete, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală și bugetele locale, și constituie 24,7 miliarde lei, iar 52% sunt cheltuieli pentru implementarea programelor în anul 2020 prin intermediul autorităților publice centrale.

Costul implementării proiectelor finanțate din surse externe, va fi de 5,7 miliarde lei, în creștere cu 3,1 miliarde lei față de nivelul rectificat pentru anul 2019.

De asemenea, în anul 2020 vor derula circa 72 de proiecte finanțate din surse externe dintre care cele mai importante sunt: programul de dezvoltare a infrastructurii drumurilor cu suportul finanțării externe în valoare de 1,3 miliarde lei, proiecte de susținere a programului în sectorul drumurilor finanțat de BERD și BEI - 1,25 miliarde lei, proiectul reabilitarea drumurilor locale finanțat de Banca Mondială în valoare de 540 milioane lei, proiectul reformei educației - 255 milioane lei, proiectul construcția penitenciarului din Chișinău – 340 milioane lei și proiectul Livada Moldovei – 90 milioane lei.

Deficitul bugetului de stat se propune în sumă de 7,4 miliarde lei. Principalele surse de finanțare a deficitului bugetului de stat sunt surse externe, intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe. Din surse interne sunt emisiunile de valorile mobiliare de sat și mijloace din privazitarea patrimoniul public.

Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2020 se estimează la 67,5 miliarde lei, iar ponderea acesteia în PIB nu va depăși 29,6%.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...