Guvernul a aprobat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2024-2026)” care conține direcțiile prioritare de activitate ale Ministerului Finanțelor orientate spre atingerea obiectivului fundamental de a asigura necesitățile de finanțare ale soldului (deficitului) bugetului de stat la un nivel acceptabil de cheltuieli pe termen mediu și lung și identificării factorilor de cost și de risc aferenți.
Potrivit Programului, având la bază prognoza tendințelor de evoluție a indicatorilor principalelor sectoare ale economiei naționale, se prevede o creștere reală a PIB de circa 2,5% în anul 2023, iar în următorii ani de prognoză o creștere cuprinsă între 3,5-4,5%. Conform ultimei runde de prognoză a Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației medii anuale va constitui 13,4 la sută în anul 2023, iar pentru perioada 2024-2026 se anticipează reducerea presiunilor pro-inflaționiste și, ca rezultat, se prevede că rata inflației anuală va reveni în intervalul de variație de 5,0%.
Astfel, obiectivele specifice privind gestionarea datoriei de stat în perioada 2024-2026 se referă la dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS), contractarea împrumuturilor de stat externe, ținând cont de raportul cost-risc și gestionarea riscurilor asociate datoriei de stat. În acest sens, Ministerul Finanțelor își propune menținerea sub control a portofoliului de datorie prin limitarea expunerii față de riscul valutar, riscul de refinanțare și riscul ratei de dobândă; evaluarea posibilelor șocuri care se pot manifesta pe piața externă și internă și care pot afecta suma deservirii datoriei de stat; promovarea pieței VMS și diversificarea bazei investiționale; monitorizarea și evaluarea performanțelor dealerilor primari etc.
În perioada 2024-2026 se estimează că Guvernul va beneficia de intrări din împrumuturi de stat externe, din care în medie 63,6% vor fi direcționate pentru susținerea bugetului, iar circa 36,4% – pentru finanțarea proiectelor investiționale. În această perioadă, 2,1% din împrumuturile de stat externe vor fi acordate de creditorii bilaterali, iar 97,9% – de instituțiile multilaterale.