Guvernul a aprobat în ședinței din 13 octombrie 2020, programul de creare a 18 Platforme Industriale Multifuncționale, dar și alte două proiecte de acte normative elaborate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, unul privind modificarea Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, iar altul – referitor la Regulamentul cu privire la modelele unice ale titlurilor de autentificare a dreptului deținătorului de teren, modul de completare, eliberare și păstrare a acestora.
Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, necesitatea elaborării și implementării Programului-pilot de creare a Platformelor Industriale Multifuncționale (PIM) a apărut din considerentul că repartizarea platformelor industriale existente nu este uniformă, astfel în 18 regiuni nu există infrastructura industrială pentru atragerea investițiilor.
Conform Legii bugetului de stat pentru anul 2020, pentru crearea infrastructurii PIM sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 50 mln lei. În calitate de unitate de implementare a acestui program-pilot a fost desemnată Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
„Prin acest program-pilot se urmărește dezvoltarea în regiunile respective a unor locații dotate complet din punct de vedere al utilităților, ceea ce le va face atractive pentru dezvoltarea industrială”, a declarat Sergiu Railean.
Un alt proiect de Hotărâre de Guvern aprobat de cabinetul de miniștri s-a referit la modificarea Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. Scopul proiectului constă în reglementarea calitativă, transparentă și eficientă a raporturilor juridice dintre comercianți și autoritățile administrației publice prin facilitarea procesului depunerii la autoritățile administrației publice locale a notificărilor de inițiere, modificare sau încetare a activității de comerț și a procedurilor conexe. Documentul mai urmărește îmbunătățirea procedurii de depunere a notificărilor în comerț prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive, simplificarea și transparentizarea procesului de obținere a amplasamentelor pentru comerțul ambulant, schimbarea conceptuală a procedurii simplificate de acces în piețe a producătorilor casnici și a întreprinderilor producătoare de produse agroalimentare în bază de declarație pe propria răspundere. De asemenea, modificările la legislație presupun stabilirea și aprobarea la nivel de lege a nomenclatorului unităților comerciale, precum și reglementarea modului de vânzare a produselor la preț redus.
În cadrul ședinței a fost aprobat și Regulamentul cu privire la modelele unice ale titlurilor de autentificare a dreptului deținătorului de teren, modul de completare, eliberare și păstrare a acestora.