Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (ce vizează politica vamală pentru anul 2024) a fost aprobat ieri, în cadrul ședinței Guvernului. Potrivit autorilor proiectul de lege are drept scop asigurarea armonizării depline a legislaţiei vamale cu legislaţia Uniunii Europene.
Astfel, în vederea asigurării armonizării aprofundate a Codului Vamal se propun următoarele intervenții:
- modificarea art.5 pct.69) în vederea excluderii interpretării eronate aferent aplicării noțiuni de trimitere poștală internațională doar în raport cu furnizorii serviciilor poștale;
- excluderea art.21 din Cod are drept scop racordarea prevederilor aferente deciziilor vamale la prevederile Regulamentului nr.952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii.
- modificarea art.58 alin. (3) urmărește împuternicirea Serviciului Vamal cu competențe de verificare la import a certificatului de origine nepreferențial. Astfel, Serviciul Vamal va fi desemnat drept autoritate împuternicită cu eliberarea certificatelor de origine preferențială la exportul sau reexportul mărfurilor, precum şi cu verificarea ulterioară a certificatelor de origine preferenţială şi nepreferenţială la import, potrivit procedurii stabilite de Serviciul Vamal;
- completarea actului normativ cu un articol nou 691 - Condițiile pentru acordarea statutului de exportator aprobat;
- completarea art. 112 cu noi prevederi care vor reglementa termenii de înscriere în evidență a sumei amenzii, contravalorii mărfurilor. Respectiv, Serviciul Vamal va înscrie în fișa de evidență suma amenzii, contravalorii mărfurilor aplicate/încasate pentru contravenţie vamală cu data primei zile după expirarea termenului de atac (dacă decizia nu a fost atacată în instanţa de judecată) sau după primirea spre executare a hotărârii definitive privind aplicarea amenzii pentru săvârșirea contravenției vamale.
- completarea cu art. 1131 - Alte facilități de plată, potrivit căruia Serviciul Vamal va acorda debitorului facilități de plată, altele decât amânarea plății conform art.113, sub rezerva constituirii unei garanții.
De asemena, se prevede ajustarea articolului XVI alin. (2) al Legii nr.212/2023, în vederea reglementării dreptului de comercializare, în termen de 24 luni, a produselor din tutun și celor conexe, în cazul în care acestea au fost importate sau produse până la data intrării în vigoare a Legii nominalizate.