Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012).
În acest sens, Regulamentul urmează a fi completat cu noi noțiuni, cum ar fi: cheltuieli de transport, documente confirmative și personal. În acelaşi context, se propune și revizuirea noțiunilor: deplasare în interes de serviciu, diurnă, documente de călătorie și plafon de cazare.
O altă modificare ține de revizuirea prevederilor ce vizează regimul timpului de lucru în deplasare. Astfel, asupra personalului aflat în deplasare se va extinde regimul timpului de lucru și de odihnă al acelor entități în care el este delegat. La întoarcerea din deplasare, în locul zilelor de repaus nefolosite în timpul deplasării, acestuia nu i se vor acorda alte zile de repaus săptămânal.
Dacă personalul va fi delegat pentru a lucra și în zilele de repaus sau sărbătoare nelucrătoare, compensarea pentru lucrul în aceste zile se va efectua în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care, conform ordinului entității, personalul va pleca în deplasare și/sau va revini din deplasare în zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare nelucrătoare, la întoarcerea din deplasare acestuia i se va putea acorda, în modul stabilit, alte zile de odihnă.
Printre prevederile proiectului se numără și revizuirea modului de compensare a cheltuielilor de deplasare în cazul zilelelor de plecare și sosire în/din deplasare. Astfel, pentru zilele de plecare și sosire diurnele se plătesc în mărime de 100% din normele stabilite. În cazul delegării pentru o singură zi, diurnele se plătesc în mărime de 100% din norma stabilit.
Cât privește achitarea diurnilor se prevede expunerea în redacție nouă a pct.21, potrivit căruia în cazul în care nu sînt prezentate documentele confirmative a cheltuielilor de locațiune, aceste cheltuieli se compensează personalului delegat în mărime de 50% din plafonul – limită de cazare pentru fiecare noapte aflată în deplasare, cu excepția suportării integrale sau parțiale, a cheltuielilor de cazare de către partea primitoare documentate corespunzător. Compensarea cheltuielilor nominalizate se efectuează în cazul în care personalului delegat nu i s-a acordat locuință fără plată.
De asemenea, proiectul hotărârii Guvernului prevede unificarea normelor diurnelor și plafoanelor de cazare pe categorii a persoanelor delegate în cazul deplasărilor pe teritoriul Republicii Moldova prin stabilirea diurnei în mărimea de 250 de lei pe zi, și plafonului limită de cazare în mărimea de 1000 de lei (categoria A)/2000 de lei (categoria B) pe zi, precum și majorarea normelor maxime diurnelor cu 30 de euro/dolari și plafoanelor de cazare cu 50 de euro/dolari pe categorii a persoanelor delegate în cazul deplasărilor peste hotare.