37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernul a aprobat conceptul soluției informatice pentru implementarea ghișeului unic

Guvernul a aprobat conceptul soluției informatice pentru implementarea ghișeului unic

24.05.2018714 views Guvernul RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Guvernul continuă digitalizarea procesului de eliberare a actelor permisive, pentru a economisi timpul și banii întreprinzătorilor, dar și resursele instituțiilor publice emițătoare de acte. În acest scop, Cabinetul de miniștri a aprobat Conceptul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive, care va servi drept bază pentru implementarea ghișeului unic.

Toate autoritățile publice care eliberează acte permisive vor folosi un singur sistem automatizat, accesibil de pe computere, telefoane mobile și terminale publice. Astfel, întreprinzătorii vor putea solicita documentele la distanţă, în regim online, iar instituțiile publice vor putea face schimb de documente și informații. După eliberarea acestora, actele vor putea fi accesate de către orice instituţie publică care le solicită. Sistemul va fi integrat cu serviciile guvernamentale comune MPay, Msign, Mpass, Mconnect şi va fi plasat pe platforma MCloud.

Prin intermediul acestui sistem, întreprinzătorii vor putea depune online cererile și achita taxele pentru obținerea actelor permisive, vor putea afla toate informațiile necesare în acest scop, precum și semna electronic documentele. Solicitanții vor avea posibilitatea să urmărească online evoluția cererii depuse.

Astfel, soluția digitală va facilita procesul de eliberare a actelor permisive, atât pentru antreprenori, cât şi pentru autorităţile publice emitente. În particular, vor fi reduse numărul de documente necesare pentru obținerea actelor permisive, dar și prezența fizică a solicitanților, va fi mai strict monitorizat termenul de eliberare a documentelor și vor fi oferite tot mai puține acte permisive pe suport de hârtie.

Toate actele permisive vor fi înregistrate în Registrul Actelor Permisive, regulamentul privind ținerea căruia, de asemenea, a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului. Registrul va fi format în cadrul Sistemului Informaţional Automatizat de Gestiune a Actelor Permisive și va permite obţinerea extraselor din el de către autorităţile publice, persoanele fizice şi operatorii economici din Republica Moldova.

Premierul Pavel Filip a specificat că reforma actelor permisive, pe care Guvernul a promovat-o pe parcursul anului trecut, a adus oamenilor de afaceri economii de peste 200 de milioane de lei anual, potrivit experților Corporației Financiare Internaționale din cadrul Grupului Băncii Mondiale. „Asta înseamnă un ajutor pentru mediul de afaceri. Şi acum este foarte important şi aceste 152 de acte permisive care au rămas să fie oferite de o manieră confortabilă pentru agenţii economici. 29 deja în curând vor fi eliberate prin intermediul ghişeului unic şi ne propunem pe viitor toate să fie eliberate așa”, a spus prim-ministrul.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...