37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Guvernatorul BNM: Neachitarea creditelor poate crea presiuni pe lichiditatea sectorului bancar și ar putea limita capacitatea de a acorda credite noi

Guvernatorul BNM: Neachitarea creditelor poate crea presiuni pe lichiditatea sectorului bancar și ar putea limita capacitatea de a acorda credite noi

08.06.2020497 views Bizlaw
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) spune că neachitarea plăților la credite de către debitori ar putea limita capacitatea băncilor de a acorda credite noi. Declarația a fost făcută în contextul proiectului de lege privind suspendarea termenului de achitare a creditelor de la 1 iunie până la sfârșitul anului.

Guvernatorul BNM afirmă că a evidențiat mai multe riscuri pentru stabilitatea și viabilitatea sectorului bancar, dacă proiectul va fi votat de Parlament, printre care se numără și capacitatea de plată a debitorilor. Unele persoanele fizice și-au pierdut locurile de muncă sau alte surse de venit stabil, iar unii oameni de afaceri și-au restrâns sau și-au stopat activitatea, ceea ce ar putea influența capacitatea de onorare a datoriilor față de bănci. Băncile comerciale deja restructurează creditele persoanelor fizice și juridice aflate în dificultate și calibrează deciziile pornind de la capacitățile de plată ale debitorilor, menționează conducerea Băncii Naționale.

Deciziile de amânare a plăților prin prelungirea sau renegocierea creditelor acordate debitorilor urmează a fi adoptate de fiecare bancă în mod individual, în funcție de structura portofoliului de credite și analiza fiecărui caz în parte. În acest sens, trebuie să se țină cont de reglementările interne, prevederile contractuale față de acești debitori și capacitatea lor de plată.Acestea sunt necesare pentru a asigura gestionarea eficientă a lichidității, precum și administrarea prudentă a riscurilor asociate.

La situația din 30 aprilie, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 8,3% și s-a majorat doar cu 0,2 p.p. față de sfârșitul lunii februarie. Această situație a influențat profitabilitatea băncilor, care au înregistrat un profit mai mic. Începând cu luna martie, băncile prelungesc sau renegociază contractele de credit la solicitarea debitorilor. Astfel, până în data de 22 mai, au fost prelungite sau renegociate plățile la 4,8 miliarde lei sau 11,62% din totalul creditelor.

În primul trimestru, soldul brut (prudențial) al creditelor a constituit 45,4% din totalul activelor sau 42,0 miliarde lei, majorându-se cu 4,1% (1,7 miliarde lei). Totodată, volumul creditelor noi acordate pe parcursul trimestrului I al anului 2020 s-a majorat cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate comerțului, cu 4,6% sau 438,3 milioane lei și la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului, cu 5,5% sau 340,9 milioane lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...