37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Ghidul de procesare a declarației vamale de export cu validarea automatizată, publicat

Ghidul de procesare a declarației vamale de export cu validarea automatizată, publicat

01.03.2024106 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Procedura de validare automatizată este destinată vămuirii mărfurilor în regimul vamal de export definitiv cu depunerea declarației vamale, înaintea prezentării mărfurilor organului vamal, în SI ASYCUDA World. Serviciul Vamal a pregătit un ”Ghid de procesare a declarației vamale de export cu validarea automatizată”, destinat agenților economici. În document sunt indicați toți pașii însoțiți de imagini din „ASYCUDA World”.

Introducerea procedurii de validare automată face parte din procesul de modernizare a procedurilor vamale prin alinierea acestora la standardele europene de control vamal, în scopul optimizării timpilor de vămuire, facilitării exporturilor și reducerea intervenției directe a funcționarului vamal.

Din 23 februarie curent, procedura poate fi aplicată de toți agenții economici care efectuează exportul mărfurilor autohtone, ceea ce presupune că, declarațiile vamale selectate pe culoarul verde de control vamal vor fi validate automat de către sistemul informațional ,,ASYCUDA World”, fără intervenția directă a funcționarului vamal, în decurs de 15 minute din momentul recepționării acestora.

Validarea automată a declarațiilor vamale la export, prin acordarea liberului de vamă direct la postul vamal de export, oferă agenților economici predictibilitate, reducerea costurilor și timpului de vămuire, reducerea întârzierilor legate de declararea mărfurilor, interacțiune fizică redusă cu funcționarii vamali și diminuarea riscurilor de fraudă. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...