Veniturile şi cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) vor fi majorate cu 74 de milioane 300 de mii de lei. Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2018 au fost adoptate în şedinţa de joi, 14 iunie, a Parlamentului.
Majorarea veniturilor fondurilor AOAM se explică prin acumularea suplimentară de mijloace financiare din primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, din primele în sumă fixă, precum şi din alte venituri.
O sumă de 64 milioane 300 de mii din veniturile suplimentare vor fi orientate în fondul de bază, pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programul unic al AOAM. Totodată, acest fond va mai fi suplimentat cu alte 12 milioane de lei din contul fondului de profilaxie.
Suma totală de 76 milioane 300 de mii de lei cu care va fi suplimentat fondul de bază va fi repartizată conform priorităţilor. Astfel, aproape 51 de milioane de lei vor fi direcţionate spre asistenţa medicală spitalicească pentru acoperirea cheltuielilor necesare ca urmare a creşterii cazurilor tratate în cadrul programelor speciale, precum cardiologie intervențională, protezare de şold şi genunchi, operații de cataractă ș.a. Peste 10 milioane de lei vor fi orientate spre asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, iar câte cinci milioane - spre asistența medicală urgentă prespitalicească, asistența medicală primară și serviciile medicale de înaltă performanţă pentru realizarea programului de iniţiere a tratamentului hepatitelor virale B, C, D şi cirozelor hepatice la copii şi adulţi.
Creşterea veniturilor şi cheltuielilor fondului de bază va duce la majorarea sumelor contractuale încheiate cu instituţiile medico-sanitare privind serviciile medicale prestate beneficiarilor şi la o asigurare mai bună a accesului la serviciile medicale de calitate.
În acelaşi timp, alte 10 milioane de lei din veniturile suplimentare vor fi direcţionate către fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, în scopul fortificării şi dotării capacităţilor naţionale pentru prevenirea şi depistarea precoce a maladiilor oncologice prin susţinerea mecanismelor şi instrumentelor de aducere a serviciilor de profilaxie şi depistare precoce aproape de pacient, inclusiv în sectorul rural, precum și pentru alte priorități stabilite de Consiliul Coordonator pentru anul 2018.