37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Folosirea veselei de unică folosință va fi interzisă

Folosirea veselei de unică folosință va fi interzisă

23.11.2018770 views Parlament.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic ar putea fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Parlamentul a examinat, în ședința de ieri, modificarea legislației în acest sens și a votat-o în prima lectură.

Inițiativa a aparține unui grup de deputați și a fost prezentată de deputatul Ștefan Vlas. Potrivit lui, utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, se propune a fi interzisă începând cu 1 ianuarie 2021.

Încălcarea acestor prevederi se propune a fi sancţionată cu amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoanele fizice. Persoanelor juridice li se va aplica amendă de la 6 000 la 12 000 de lei sau amendă în mărimea valorii produsului utilizat, dar nu mai puţin de 12 000 de lei.

Potrivit autorilor, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, ei propun drept alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior, a fost completată legislația națională cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 01.01.2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Proiectul urmează a fi votat, în lectură finală, de plenul Legislativului.

Comentarii

  1. Anonim spune:

    buna ziua, mai devreme trebuie sa iasa in vigoare legea care intrerzice vesela de unica folosinta ! cel tirziu la 01.01.2020, cu asa viteza vom merge vesnic in urma tuturor !!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...