37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor

Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor

17.05.2022140 views Consiliul Economic
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din cauza grijilor casnice astăzi 84 de mii de femei din Moldova sunt inactive pe piața muncii. Și asta în timp ce peste 100 de mii de locuri de muncă sunt vacante în țară. Așa arată datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Iar datele Centrului Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii ”Parteneriat pentru Dezvoltare” arată că diferența salarială dintre femei și bărbați în țara noastră este de 25%,  în 16% de cazuri această diferență fiind una inexplicabilă.

Pentru a susține abilitarea economică a Femeilor și a ajuta în acest sens statul și sectorul de afaceri, a fost elaborată o Foaie de parcurs, lansată la Guvern. Documentul urmărește 5 obiective majore:

  • Eliminarea barierelor în calea accesului egal la resurse; 
  • Educație, dezvoltarea competențelor și abilităților;
  • Promovarea antreprenoriatului feminin;
  • Îmbunătățirea accesului la participare pe piața muncii;
  • Consolidarea parteneriatelor cu sectorul privat în implementarea principiilor de abilitare a femeilor.

În acest context oficialii prezenți la eveniment au salutat lansarea Foii de parcurs. Acest document, în viziunea lor, unifică eforturile tuturor actorilor din domeniu în procesul de promovare a drepturilor femeilor. Documentul reprezentând o reală platformă sustenabilă pentru implicarea asociațiilor de afaceri, a comunității donatorilor, a agențiilor guvernamentale în promovarea inițiativelor care vizează creșterea rolului femeilor în economie.

Șeful Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM a chemat părțile interesate să ajute la evidențierea problemelor critice legate de egalitatea de gen și abilitarea economică a femeilor prin acțiuni care pot fi implementate și asumate în Foaia de Parcurs.

Punerea în aplicare a acțiunilor din Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor urmează să fie dezbătută în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM cu prezentarea soluțiilor optime pentru instituțiile responsabile de implementarea lor. Cu acest scop în cadrul Consiliului Economic va fi creat un grup de lucru ad-hoc cu privire la abilitarea economică a femeilor și egalitatea de gen, care va monitoriza acest proces și va pune la dispoziția publicului evoluțiile realizării Foii de parcurs privind abilitarea economică a femeilor.

Foia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor este elaborată de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul RM, cu susținerea UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...