În Parlament a fost înregistrat proiectul de lege ce are drept scop completarea Codului muncii cu noi prevederi aferente reconcilierii vieții de familie cu cea profesională.
Astfel, Codul muncii urmează să fie completat cu noțiunea, formule de fexibilitate de muncă - programe de muncă care oferă posibilitate salariaților să-și adapteze programul de lucru, inclusiv prin utilizarea muncii la distanță, a regimului flexibil de muncă, timpului de muncă parțial sau a săptămânii de lucru comprimată.
Formule flexibile de muncă se vor instituie prin acordul dintre salariat şi angajator, la solicitarea salariatului sau a angajatorului, atât la momentul angajării, cât și după încheierea contractului individual de muncă. Acestea se vor referi la:
- flexibilitate în programarea orelor lucrate, cum ar fi durata programului de muncă, timpul începerii și terminării lucrului, întreruperile, alternarea zilelor lucrătoare și nelucrătoare;
- flexibilitate în cantitatea de ore lucrate, cum ar fi munca cu fracțiune de normă și cotele de muncă;
- flexibilitate locului de muncă, cum ar fi lucrul la domiciliu sau într-un alt loc decât cel organizat de angajator.
Formulele flexible se vor stabili în contractul individual de muncă sau în acordul adițional la contractul individual de muncă. Acestea nu vor implica schimbări în normarea muncii, remunerarea muncii, precum și limitarea drepturilor salariatului privind calcularea vechimii în muncă, durata concediului de odihnă anual sau a altor drepturi aferente raporturilor de muncă.
Salariatul va putea solicita cel mult o dată pe an ajustarea rezonabilă a programului de muncă, prin depunerea unei cereri care va include informațiile cu privire la: data depunerii cererii, aranjamentul de muncă pe care îl dorește și când ar dori ca modificarea programului de muncă să intre în vigoare, impactul sau motivul acestor modificări în programul de muncă.