37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Fiscul acumulează informații despre moldovenii care fac pariuri pe site-uri de peste hotare

Fiscul acumulează informații despre moldovenii care fac pariuri pe site-uri de peste hotare

25.03.2021251 views Bizlaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) este cu ochii pe pariorii moldoveni, care joacă pe site-urile de pariuri sportive de peste hotare și le recomandă să declare veniturile din astfel de câștiguri. În caz contrar, ei vor primi amenzi. 

Solicitat de bizlaw.md, Fiscul a precizat că, pe parcursul anului 2020, ”periodic a acumulat informații de la agenții economici rezidenți care intermediază plățile în adresa platformelor online, posibil pentru jocuri de noroc și pariuri sportive cu scop de identificare a persoanelor fizice care au obținut venituri de la câștigurile din jocuri de noroc și a pariurilor sportive de peste hotare”.

Mai mult, persoanele fizice au obligația de a declarat veniturile obținute din câștiguri la pariurile sportive. Conform datelor din Sistemul Informațional al SFS, la situația din 18 martie 2021, pentru luna ianuarie 2021, venitul calculat și îndreptat spre achitare din câștigurile de la jocurile de noroc și câștigurile de la loterii și/sau pariuri sportive, a constituit aproape 19 milioane de lei, iar impozitul pe venit reținut din acesta – aproximativ 2,2 milioane de lei.

SFS mai anunță că persoanele fizice identificate care fac pariuri pe site-uri de peste hotare sunt notificate prin scrisori, în care sunt informați despre câștigurile obținute, prevederile legislației în vigoare și necesitatea declarării venitului obținut. Totodată, contribuabilii sunt informați că în cazul neconformării voluntare, SFS își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformare forțată. 

Potrivit legislației în vigoare, din câștigurile de la loterii și/sau pariuri sportive se reține un impozit în mărime de 12%. 

De la 1 ianuarie 2021 au intrat în vigoare modificări, operate prin Legea 257/2020, care prevăd că „organizarea și desfășurarea pe teritoriul Republicii Moldova a activităților în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, de către persoane neautorizate, precum şi orice acțiuni de import, promovare, susținere, intermediere, facilitare sau încurajare a acestor activități, inclusiv prestarea de servicii de plată sau plată electronică în condițiile Legii nr.114/2012 cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică în favoarea persoanelor neautorizate să organizeze şi să desfăşoare pe teritoriul Republicii Moldova activități în domeniul jocurilor de noroc care constituie monopol de stat, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate”.

Ca urmare, Agenția Servicii Publice a elaborat o listă cu site-uri de pariuri sportive ce nu dețin autorizație de activitate în Republica Moldova și a transmis-o providerilor de internet pentru blocare. În prezent, singurul site de pariuri sportive care deține autorizația Loteriei Naționale a Moldovei este 7777.md. Potrivit administratorilor portalului, impozitele pe venitul din câștiguri sunt reținute aici automat, în momentul în care jucătorul își retrage banii din contul de joc. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...