37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Fiscul a cerut anularea tranzacțiilor în sumă de aproximativ 92 mln. lei dintre doi agenți economici

Fiscul a cerut anularea tranzacțiilor în sumă de aproximativ 92 mln. lei dintre doi agenți economici

29.05.2018897 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a cerut instanței de judecată să declararea nule mai multe tranzacții dintre ”Anbicom-Agro” SRL și SA ”Basarabia Nord”. În urma unui control fiscal s-a constatat că, în perioada 25 noiembrie 2011 – 31 iulie 2012, ”Basarabia Nord” a procurat diverse servicii de la ”Anbicom-Agro” în sumă totală de 91.991.426 lei, inclusiv TVA, destinată trecerii în cont, în sumă de 15.331.904 lei.

Totuși, potrivit datelor din Sistemul Informaţional al Serviciului Fiscal de Stat, în perioada anului 2011, Anbicom-Agro a avut doar șapte angajați, care, conform sumei salariului achitat, nu au desfăşurat activitatea pe întregul an. Respectiv, nici nu au avut capacitatea de a presta servicii de circa nouă milioane lei timp de două luni. Prin urmare, întreprinderea nu a dispus de resurse umane care să-i permită prestarea serviciilor în volumul facturat şi nici nu a achitat TVA la buget aferent acestor tranzacţii. Astfel obiectul/operaţiunea economică, reflectată în facturile fiscale anexate la materialele cauzei, a fost fictivă şi simulată, cu scop de evaziune fiscală şi contrar intereselor statului, fiind lovite de nulitate, se menționează în argumentările Fisc.

De asemenea, documentele prezentate în timpul efectuării controlului nu au putut confirma prestarea de facto a serviciilor pentru care au fost făcute transferurile.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, dar și Curtea de Apel Chișinău au respins cererea de chemare în judecată, calificându-o drept neîntemeiată. Totuși, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul Serviciului Fiscal de Stat și a remis cauza spre rejudecare în Curtea de Apel Chișinău, într-un alt complet de judecată.

Magistrații de la instanța supremă au remarcat că la examinarea dosarului nu s-a verificat dacă persoana care a semnat contractele avea acest drept, pentru că, conform extrasului de la Camera Înregistrării de Stat, administrator al companiei este o altă persoană.

De asemenea, s-a evidențiat că nu au fost prezentate și examinate actele de verificare a decontorilor dintre cei doi agenți economici și nu s-a stabilit dacă, de facto, au fost prestate serviciile contractate și prin ce act se confirmă primirea acestora.

Curtea de Apel Chișinău a decis, recent, că omisiunile indicate nu pot fi înlăturate de către instanța de apel, prin urmare a remis dosarul la rejudecare, în judecătoria de fond, într-un alt complet de judecători.

Cererea de chemare în judecată a fost depusă de către Serviciul Fiscal de Stat în data de 31 mai 2016. Prin urmare, dosarul este examinat deja de doi ani.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...