37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Finanțarea parțială a achiziției din banii fondatorului întreprinderii individuale. Aspecte privind prezentarea informațiilor SFS

Finanțarea parțială a achiziției din banii fondatorului întreprinderii individuale. Aspecte privind prezentarea informațiilor SFS

Întrebare: Fondatorul întreprinderii individuale decide să procure un mijloc fix, achitarea achiziției se efectuează din banii întreprinderii și banii fondatorului. Deoarece întreprinderea individuală nu poate încheia cu fondatorul un contract se hotărăște finanțarea parțială a procurării. In contabilitate suma achiziției este reflectată la finanțări cu destinație specială pe termen lung. Apare întrebarea: va fi necesară prezentarea informației despre împrumuturile de la persoane fizice pe...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  Persoana fizică are dreptul să practice activitate de întreprinzător din nume şi pe cont propriu din momentul înregistrării de stat în calitate de întreprinzător individual sau în alt mod prevăzut de lege. (art. 34(1) CC al RM).
  Persoana fizică răspunde pentru obligaţiile sale cu tot patrimoniul său, cu excepţia bunurilor care, conform legii, nu pot fi urmărite. (art. 35(1) CC al RM)
  Patrimoniul întreprinderii individuale este inseparabil de bunurile persoanele ale antreprenorului.(art. 14, p. 2) din Legea AÎ 845/ 1992).

  Astfel, cel care practica antreprenoriat in asa forma trebuie sa inteleaga: el este intreprinderea, intreprinderea este el.

  Aplicabil cazului analizat:
  – banii „intreprinderii” sunt a fondatorului, banii fondatorului sunt a „intreprinderii”, deci nu poate sa existe un umprumut intre acestea in conditiile cel putin a art. 1242 CC al RM;
  – reesind din cele invocate mai sus la fel nu poate fi o datorie inregistrata catre fondator chiar si reesind din modelul contabil descris, or, finanţările şi încasările cu destinaţie specială= DATORII.

  noi recomandam, in caz cind intreprinzatorul individual tine contabilitate in partida dubla, sa aplice alt model de contabilizare a „banilor sai” introdusi/ sau scosi in/din circuitul de antreprenoriat.

  cu stima,
  gn

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...