37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Finanțare participativă (crowdfunding) pentru antreprenorii din Moldova

Finanțare participativă (crowdfunding) pentru antreprenorii din Moldova

03.03.2023381 views MDED
(4 voturi, medie: 2,25 din 5)
Se încarcă...

Curând, mediul de afaceri va avea acces la serviciile de finanțare participativă (crowdfunding).

În acest sens, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a prezentat la ședința Parlamentului de ieri, proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, fiind votat în prima lectură.

Proiectul de lege are drept scop facilitarea accesului la finanțare, în special la etapele incipiente de dezvoltare a unei afaceri în primii ani de activitate.

Accesul limitat la finanțare, lipsa mijloacelor fixe sau bunurilor ce pot servi drept garanție, istoriei creditare, sunt principalele impedimente din calea unui antreprenor începător.

Astfel, statul se obligă să creeze circumstanțele unui concept modern de finanțare și expune cerințele generale și speciale față de toate categoriile de participanți în aceste raporturi juridice și economice (furnizor, investitor, dezvoltator).

Astfel, proiectul de lege prevede activitatea prin platforma electronică și prin mijloace sigure de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice, iar plățile și tranzacțiile procesului de finanțare participativă vor avea loc exclusiv prin virament bancar și instrumente de plată oferite de societățile de plată.

Proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă are drept obiective:

  • promovarea dezvoltării durabile a ÎMM-urilor, prin îmbunătățirea mediului juridic și economic;
  • asigurarea și creșterea competitivității și performanțelor întreprinderilor mici și mijlocii;
  • crearea unui mediu investițional atractiv pentru ÎMM-uri;
  • dezvoltarea economiei prin dezvoltarea companiilor care la rândul lor atrag investiții mai mari, achită impozite mai mari, creează noi locuri de muncă ceea ce ar oferi o evoluție favorabilă nivelului de trai al populației;
  • reglementarea raporturilor juridice în cadrul finanțării participative etc.

Odată ce proiectul de lege va fi aprobat, după un an de la intrare în vigoare a legii, întreprinderile mici și mijlocii, în primul an de implementare vor avea posibilitatea să atragă finanțare sau să acumuleze investiții de până la 300 000 euro, pentru proiectele proprii prin intermediul platformelor de finanțare participativă.

Investițiile vor putea fi acumulate de la o multitudine de investitori atât din țară cât și de peste hotare.

După expirarea primului an de implementare valoarea mijloacelor bănești ce pot fi acumulate pentru un singur proiect de finanțare participativă, va crește, dar nu va putea depăși suma ce constituie echivalentul în lei a 500 000 de euro.

Crowdfundingul este un instrument de atragere a investițiilor care va încuraja antreprenorii să inițieze proiecte noi și să fie mai conectați de potențialii investitori.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...