Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a elaborat și propune pentru consultare publică proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe).
Printre măsurile propuse prin proiectul de act normativ se numără modificarea Legii nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, și anume:
- introducerea mecanismelor de stabilire a datelor cheie ce țin de acțiunile corporative;
- introducerea posibilității renunțării la aplicabilitatea dreptului de preempțiune în cazul
emisiunii suplimentare de acțiuni, de unde să rezulte clar că majorarea capitalului social,
adică emisiunea primară de acțiuni, poate fi făcută fără a satisface dreptul de preempțiune
al acționarilor existenți; - introducerea posibilității achiziționării acțiunilor proprii la un preț egal sau mai mare de valoarea activelor nete atunci când prețul echitabil (art. 23 din Legea privind piața de capital nr.171/2012) este mai mic.
De asemenea, sunt propuse o serie de ajustări și asupra Legii nr.171/2012 privind piața de capital. Astfel, se prevede modificarea cadrului legal astfel ca să fie clar că utilizarea conturilor omnibus este permisă în scopul ținerii evidenței drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare. La fel, se propune clarificarea faptul că transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare s-ar putea realiza și printr-un alt sistem decât cel al Depozitarului Central Unic (DCU), e.g. prin RoClear (sau alt sistem străin) atunci când valorile mobiliare emise de societăți moldovenești sunt tranzacționate pe burse de valori străine.
Potrivit autorilor, necesitatea elaborării proiectului de act normativ reiese atât din Strategia națională de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030” aprobată prin Legea nr.315/2022, cât și din Programul național pentru promovarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în anii 2023-2027 (Programul PACC 2027), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.653/2023.
Proiectul poate fi consultat până la data de 26 ianuarie curent.