37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Exportator aprobat: beneficii și avantaje

Exportator aprobat: beneficii și avantaje

17.07.2019789 views Serviciul Vamal
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Exportatorii de mărfuri pot utiliza procedura simplificată în materie de documentare a originii preferențiale a mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Europene, țările CEFTA și Turcia, prin obținerea certificatului de exportator aprobat. Acesta este eliberat gratuit de Serviciul Vamal, fiind valabil pe termen nelimitat.

Facilitarea permite operatorilor economici exportatori să declare originea preferențială pe propria răspundere, indiferent de valoarea mărfurilor, prin completarea unei declarații de origine pe factură sau pe alt document comercial. Mărfurile însoțite de declarație pe factură beneficiază de scutire de taxe vamale la importul în țările UE, CEFTA și Turcia.

Exportatorul aprobat este exonerat de obligativitatea obținerii certificatului de origine EUR.1 pe suport de hârtie, fapt ce îi conferă o serie de avantaje și beneficii, precum ar fi reducerea timpului și cheltuielilor aferente perfectării originii preferențiale a mărfurilor exportate, dar și limitarea contactului direct cu autoritatea vamală. Operatorul economic nu mai este obligat să se prezinte personal la ghișeul organului vamal, fiind eliminat termenul de până la 3 zile stabilit pentru autentificarea și eliberarea certificatelor de origine. Astfel, prin acest instrument de facilitare, exportatorul este supus mai puțin riscului de depășire a termenelor de livrare a mărfurilor. 

Avantajele statutului de Exportator aprobat:
- reduce timpul, costurile și contactul direct cu autoritatea vamală;
- nu este necesară solicitarea EUR.1 pentru fiecare export;
- mai puține formalități;
- simplificarea se aplică exporturilor, indiferent de valoarea acestora;
- se acordă pe un termen nelimitat.

Mai multe informații cu privire la procedura de obținere a ceritificatului de exportator aprobat pot fi aflate de la reprezentanții Secției originea mărfurilor a Serviciului Vamal, la numerele de telefon: +373 22 574-131, 574-287, 574-158, 574-290.

De asemenea, condițiile de obținere a acestui statut sunt stipulate în Convenția PEM (art.22) și legislația națională (Secţiunea a 342-a din Codul Vamalși Hotărîrea Guvernului Nr. 385 din 16.06.2015 pentru punerea în aplicare a prevederilor secțiunii 342 din Codul Vamal).

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...