În cadrul ședinței secretarilor generali a fost examinat un proiect de lege cu privire la modificarea Codului muncii (CM). Documentul a fost elaborat în scopul armonizării cadrului normativ național cu standardele Uniunii Europene în domeniul legislației muncii.
Astfel, proiectul prevede completarea art. 1 din CM cu noțiunile: timp de lucru, perioadă de repaus, timp de noapte, lucrător de noapte, ucenic, muncă în schimburi, lucrător în schimburi, lucrător mobil, repaus suficient, ucenic, program de ucenicie, contract de ucenicie, program de lucru, ore și zile de referință, model de organizare a muncii și munci ușoare.
O altă ajustare se referă la completarea art. 71 din CM cu un alineat, care va stabili că atragerea persoanelor fizice care nu au atins vârsta de 16 ani, în condițiile prevederilor art.46, pentru prestarea muncii nedeclarate este interzisă.
În același timp, se propune și revizuirea normelor ce țin de încadrarea în muncă a persoanelor în vîrstă de pînă la 15 ani. Astfel, noua redacție propusă a alin. (3) din art. 46 stipulează că prin derogare, se permite atragerea la activități culturale, artistice, sportive sau publicitare a persoanelor fizice care nu au atins vârsta de 15 ani. Condițiile specifice exercitării muncii ușoare se stabilesc de către Guvern.
De asemenea, Codul muncii va prevedea interzicerea aplicării perioadei de probă în cazul încheierii contractului individual de muncă cu persoanele angajate după încetarea contractului de ucenicie la același angajator.
Totodată, documentul prevede completarea CM cu două articole noi, 741 și 742, care vor reglementa posibilitatea exercitării temporare a unei funcții de conducere (interimat), precum și salarizarea în caz de exercitare a acestuia.
Astfel, potrivit noilor prevederi exercitarea temporară a unei funcţii de conducere se va realiza prin asigurarea interimatului de către salariat din aceeaşi instituție care îndeplineşte condiţiile de bază şi cerinţele specifice funcției, şi care nu are sancţiuni disciplinare nestinse în condiţiile CM. Nu se va considera interimat situaţia cînd funcţia de conducere este exercitată temporar de către adjunctul titularului funcţiei în cauză.
În același timp, în perioada interimatului, salariatul care va exercita temporar o funcție de conducere va avea dreptul la salariul de bază corespunzător acestei funcții, și va beneficia de drepturile salariale aferente funcției de conducere respective. Dacă salariul lunar prevăzut pentru funcția în care este asigurat interimatul va fi inferior celui de care persoana beneficia pentru funcția anterioară, se va păstra salariul lunar corespunzător funcției de bază.
Interimatul funcției de conducere va putea fi asigurat pentru o perioadă de maximum 6 luni, cu posibilitatea prelungirii, cu acordul scris al persoanei care asigură interimatul, cu încă 6 luni, dacă legile speciale nu prevăd altfel.
Adițional, proiectul mai prevede introducerea în CM a unui articol nou „Concediul pentru îngrijirea unei rude sau unui membru bolnav din gospodărie”, care prevede că salariații care au o rudă bolnavă (fiica, fiu, mamă, tatăl sau soțul/soția salariatului) sau un membru bolnav din gospodărie, vor putea beneficia de un concediu neplătit cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.