37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Executarea fondurilor AOAM în primele zece luni din 2019

Executarea fondurilor AOAM în primele zece luni din 2019

14.11.2019297 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină a luat act marţi, 12 noiembrie, de raportul privind executarea în primele zece luni ale anului curent a fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

Astfel, în perioada respectivă, CNAM a acumulat venituri în sumă de peste 5 miliarde 831 de milioane de lei sau la nivel de 75,6% faţă de suma anuală rectificată. Cea mai mare parte a acumulărilor, peste 3 miliarde 782 de milioane de lei, le revine primelor de asigurare în formă de contribuţie procentuală din salariu şi din alte recompense. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern au fost de 1 miliard 886 de milioane de lei, iar veniturile din primele în sumă fixă au depăşit cifra de 119 milioane de lei.

În acelaşi timp, cheltuielile din fondurile AOAM au fost de aproape 5 miliarde 794 milioane de lei, la nivel de 75% faţă de prevederile anuale stabilite. Din totalul cheltuielilor, cea mai mare parte (98,7%) a fost utilizată din fondul de bază, destinat achitării serviciilor medicale curente. În acest scop au fost direcţionate cca 5 miliarde 718 milioane de lei, în creştere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult de jumătate din mijloacele financiare ale fondului de bază a fost alocată pentru asistenţa medicală spitalicească, după care urmează asistenţa medicală primară, cea urgentă prespitalicească şi cea specializată de ambulatoriu.

Pentru medicamentele compensate au fost direcţionate peste 457 milioane de lei, suma fiind valorificată în proporţie de cca 77% faţă de prevederile anuale.

În primele zece luni ale anului curent, din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale au fost efectuate cheltuieli în sumă de peste 11 milioane de lei.

Totodată, din fondul măsurilor de profilaxie au fost alocate aproape 8 milioane de lei, iar până la finele anului curent alte cca 15 milioane urmează să acopere necesităţile privind procurarea vaccinurilor, serviciile de screening mamar, cele stomatologice pentru copii etc.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...