37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Excluderea interpretărilor privind originea mărfurilor. Ce propune Ministerul Finanțelor

Excluderea interpretărilor privind originea mărfurilor. Ce propune Ministerul Finanțelor

11.06.20181.149 views Particip.gov.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanțelor, a înaintat spre consultări publice Proiectul HG privind modificarea și completarea HG nr.1599 din 13.12.2002 cu privire la regulile de origine a mărfurilor.

Scopul proiectului, este de a exclude neclaritățile și interpretările echivoce aferente operaţiunilor care sunt considerate minime şi nu satisfac criteriile prelucrării suficiente, pentru mărfurilor cu statut de produse în zona economică liberă (ZEL).

În acest sent, pentru asigurarea implementării conforme a prevederilor art.24 alin.(4) al Legii 1380 din 20.11.1997 cu privire la tariful vamal, în partea ce vizează acțiunile ce nu corespund criteriilor prelucrării suficiente a mărfii, se propune completarea Hotărîrii Guvernului nr.1599 din 13.12.2002 cu noțiunea de „simple”.

Astfel, operațiunile vor fi considerate „simple” atunci când nu vor fi necesare performanțe speciale, nici mașini, aparate sau instrumente special produse sau instalate pentru aceste operațiuni.

Totodată, în vederea asigurării implementării conforme a prevederilor art. 7 alin. (41) – (43) din Legea nr.440-XV din 27 iulie 2001 cu privire la zonele economice libere, precum și în vederea aplicării unui mecanism corect la determinarea și atribuirea statutului de mărfuri produse în zona economică liberă, aplicarea facilităților vamale și fiscale pentru mărfurile respective se va efectua la întrunirea cerințelor prevăzute de pct.162, pct.163, pct.164, pct.165, pct.166 din Regulamentul  cu privire la regulile de origine a mărfurilor. Proiectul, conține de asemenea, modificări redacționale în ceea ce privește punctele menționate.

Aceste modificări, vor contribui la concretizarea procedurii de stabilire a statului de mărfuri produse în ZEL, și respectiv la acordarea argumentată a facilităților vamale și fiscale.

Autorii, sunt de părere că aprobarea proiectului respectiv, va avea un impact benefic asupra încasărilor la bugetul de stat, care la moment nu poate fi cuantificat.

Persoane responsabile:
Boghiu Alesea, șef adjunct al Direcției politici fiscale și vamale, șef al Secției legislației impozite indirecte;
Tel. 022 26 27 69, email: alesea.boghiu@mf.gov.md.

Proiectul și nota informativă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...