
Evoluția preţurilor producătorului la produsele agricole în RM în ianuarie-iunie 2020
Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole1) la produsele agricole în ianuarie-iunie 2020 faţă de perioada respectivă a anului 2019 a constituit 110,4%.
La produsele vegetale preţurile producătorului s-au majorat în medie cu 16,8%. Esenţial au crescut preţurile de vânzare la struguri de masă – de 2,3 ori, fructe și pomușoare – cu 57,4% (din ele la pomuşoare de cultură – cu 67,2%, fructe sămânțoase – cu 64,3%, fructe sâmburoase – cu 18,8%), floarea soarelui (excluzând seminţe de soi) – cu 23,4%, tutun – cu 18,1%, porumb (excluzând seminţe de soi) – cu 11,6%, leguminoase pentru boabe – cu 7,8%. Totodată, s-au micșorat preţurile de vânzare la legume de câmp – cu 17,2% (din ele la varză– cu 64,5%, usturoi uscat – cu 52,3%, morcov – 21,5%, ceapă uscată – cu 7,3%).
La produsele animaliere preţurile medii ale producătorului s-au diminuat cu 1,6%. Аu scăzut preţurile la porcine (în masă vie) – cu 3,8%, păsări (în masă vie) – cu 3,3%. Totodată, au crescut preţurile de vânzare la ovine și caprine (în masă vie) – cu 29,9%, lapte – cu 9,4%, ouă alimentare – cu 6,8%.
Notă:
1 Datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stângă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vânzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Informații relevante:
- Banca de date statistice / Statistica economica / Preturi / Indicii preturilor productiei agricole / serii trimestriale, infraanuale
- Concepte şi definiţii „Indicii preţurilor producţiei agricole”
- Metadate de referinţă „Preţurile de vânzare a produselor agricole"
- Calendarul de diseminare electronică a informațiilor statistice în anul 2020
Comentarii
Lasă un răspuns
Restabilirea parolei
