37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Evenimente ulterioare datei raportării în exemple

Evenimente ulterioare datei raportării în exemple

Introducere Subiect pentru acest articol a constituit următoare situație din practica contabilă. Întreprinderea  mamă rezidentă a Belgiei, pe parcursul perioadei de raportare a acordat servicii de management, consultanță în afaceri întreprinderii fiice din Republica Moldova. Întreprinderea din Belgia a emis  lunar factura pentru serviciile acordate. Pe parcursul anului 2019 au fost emise facturi în sumă de 75 000 EUR. Contractul de prestări servicii prevede ajustarea valorii s...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  Buna ziua, consideram ca exemplu 2 nu este eveniment ulterior. Mersi. Cu stima.

  1. Adrian spune:

   In costul utilajului procurat cu data de 15 decembrie conform SNC trebuie incluse toate costurile suportate de entitate, care include si costurile de transport

   1. Negara Ghenadie spune:

    de acord.

    1. Ciobanu Veaceslav spune:

     Intrebare tine la ce data urmeaza sa fie contabilizate cheltuielile de transport? Concretizati pozitiaDvs.

    2. Adrian Stirbu spune:

     Ghenadie, daca serviciu de transport a utilajului a fost prestat in decembrie, iar factura a fost emisa de prestatot in ianuarie atunci cum trebuie inregistrata factura data?

     1. Negara Ghenadie spune:

      Buna ziua, intirzierea controlata a emiterii actului (documentului primar)nu conditioneaza aparitia unui eveniment ulterior in situatiile analizate. Daca entitatea fiica are o contabilitate de angajamente (asa si este din continutul analizelor) aceasta contabilizeaza valoarea serviciilor in perioada in care acestea au avut loc, adica in perioada prestatiei, chiar daca data actului primar este cu o alta perioada de gestiune. Cu stima.

      PS nu contestam inregistrarile, contestam calificativul evenimentului ca fiind unu ulterior prin prisma normelor SNC si IFRS.

 2. Negara Ghenadie spune:

  Buna ziua,
  relatia Belgia(mama)/Moldova(fiica), in formatul descris, este una foarte interesanta si merita analizata nu doar dpdv contabil. Cu stima.

 3. Negara Ghenadie spune:

  Buna ziua,
  am analizat exemplul in detaliu cu Belgia. Consideram ca aici tot nu este un eveniment ulterior.

  PS Emiterea cu o alta perioada de gestiune a documentului primar decit in perioada in care s-au intrunit toate conditiile (conform contractului) care permite contabilizarea valorii serviciului prestat (procurat in situatia analizata) este de fapt o itirziere controlata a emiterii actului, si nici decum acest aspect nu poate prevala asupra principiului contabilitatii de angajamente.

  PPS abordarea noastra este valabila si pentru exemplul 2.
  Cu stima.

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Va propun sa mai analizati o data situatia descrisa. N-am inteles in comentarii Dvs ce inseamna „intirziere controlata”, aplicabil companiei din Belgia care poate sa aiba mai multe intreprinderi fiice si la data de 31 decembrie n-au existat conditii pentru emiterea facturii de corectare, iar entitatea nu emite documentele contabile cu data din urma. Emiterea intirziata a acestei facturi poate fi motivata nu numai de careva calcule tehnicice, dar si de unele evenimente care au urmat ulterior perioadei de raportare. De exemplu, aprobare sumei spre corectare prin decizia unui organ de conducere, etc. Cel mai important este ca aceasta corectare se refera la decontarile din perioada de raportare si soldul acestor decontari la data raportarii urmeaza sa fie corect. Acest scop poate fi obtinut numai prin reflectarea facturii de corectare la data raportarii si nu la data la care a fost emisa. Acesta este continutul prevederilor SNC (IFRS) legate de reflectarea evenimentelor ulterioare care au existat la data raportarii. Multumesc.

   1. Negara Ghenadie spune:

    Va multumesc. Atit IFRS cit si SNC nu conditioneaza contabilizarea evenimentului de data emiterii documentului dar de !!!DATA PRODUCERII!!! acestui eveniment. In situatia analizata valoarea serviciului !!!PRIN CONTRACT !!! depinde de rezultatele activitatii entitatii beneficiare. Astfel, !!!PRECIZAREA!!! valorii la care faceti referinta si pentru care se emite un act primar nu corespunde calificativului de eveniment ulterior nici prin SNC si cu atit mai mult prin IFRS. Totodata, trimiterea pe care o faceti catre utilitatile facturate in alta perioada decit !!!PERIOADA PRESTATIEI!!! este de fapt aceias situatie, si nu reprezinta eveniment ulterior, ci momentul controlat al facturarii. Cu stima, G.N.

    1. Ciobanu Veaceslav spune:

     Pentru clarificarea abordarii Dvs va rog sa ne spuneti, in intelegerea Dvs, la ce data urmeaza sa fie reflectata in evidenta contabila factura de corectare, emisa de entitatea din Belgia? Care sunt inregistrarile contabile? Multumesc.

     1. Negara Ghenadie spune:

      buna ziua. in intelegerea noastra contractul prevede expres conditia: valoarea serviciului raportat la rezultatele exercitiului. astfel, precizarea controlata cronologic de prestator a valorii serviciului nu o consideram ca fiind un eveniment ulterior. chiar daca actul primar intirzie, entitatea este in drept sa stabileasca valoarea exacta a serviciului, ajustind cheltuielile perioadei in conformitate cu contractul, fara a astepta emiterea actului (care cu siguranta va fi- EVENIMENTUL CARE SE CUNOASTE LA DATA RAPORTARII NU ESTE UN EVENIMENT ULTERIOR). in aceste conditii si ajungem la concluzia, ca data controlata a emiterii facturii de ajustare nu reprezinta un eveniment ulterior in conformitate cu normele SNC si IFRS.
      PS nu contestam inregistrarile contabile. consideram abordarea situatiei prin eveniment ulterior ca fiind una care, in opinia noastra, nu corespunde circumstantelor de fapt (descrise in exemplul analizat). Cu stima.

 4. Anonim spune:

  Serviciile de transport se inregitreaza in decembrie (dt 7/8/1 etc.), ct cel mai optim 541 (datorie preliminata).

  1. Negara Ghenadie spune:

   inregistrea recomandata are dreptul de a fi. discutia nu se poarta in directia inregistrarilor contabile, dar in directia calificativului de eveniment ulterior.

   PS tehnica contabila mai avansata ar fi Dt 121 (217) / 521 „Datorii comerciale în străinătate nefacturate (sau calculate)”. Ulterior la facturare: Dt 521 Datorii comerciale în străinătate nefacturate (sau calculate) Ct 521 Datorii comerciale în străinătate. aceasta tehnica contabila permite si controlul asupra termenilor de plata (daca acesta depinde de data facturarii) inclusiv prin registre contabile, nu doar inafara acestor registre. cu stima.

   1. Anonim spune:

    ”nefacturate (sau calculate)” – va fi sau ca analitica separata (dar, aici sunt probleme mari in implimentarea soft ajungind pina la FC cu analiti de gradu 3 si 4) sau dupa cum ati scris ca subcont (ex. 521 22).
    În cazul dat – ”controlul asupra termenilor de plata (daca acesta depinde de data facturarii) inclusiv prin registre contabile” se tine conform analiticilor speciale separate (prin termeni cotractuali inclusi prin ”module/forme etc.”) care ori prin de exemplu 521 22, sau 5215 sau 541 – are aceiasi trasabilitate.
    Cu stima!

    1. Negara Ghenadie spune:

     cu contestam. cu stima

     1. Negara Ghenadie spune:

      „cu”=”nu”. sorry

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...