37.9k
Home  »  Articole  »  Contabilitate   »   Entități (întreprinderi) afiliate și părți afiliate – elemente de raportare financiară

Entități (întreprinderi) afiliate și părți afiliate – elemente de raportare financiară

Context Începând cu 1 ianuarie 2020 au intrat în vigoare mai multe modificări în Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), operate prin Ordinul Ministerului finanțelor nr.48 din 12.03.2019. Necesitatea operării modificărilor în SNC este prezentată în preansamblul acestui ordin: „…în scopul transpunerii Directivei 2013/34/EU din 26 iunie 2013 privind situaţiile financiare anuale, situaţiile financiare consolidate şi rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi,”. Astfel, în rezu...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. Negara Ghenadie spune:

  bune analize. asteptam continuarea, intrucit situatia este si mai interesanta la capitolul dezvaluirea informatiilor in notele explicative. cu stima

 2. Negara Ghenadie spune:

  In acest context Va rog sa tineti cont de prevederile art. 16 si 17 Directiva 2013/ 34 UE, care au permis normalizatorului moldovean sa insereze in bilant „partea afiliata” si sa nu se limiteze la „intreprinderea afiliata”. cu stima

  1. Anonim spune:

   Articolele 16 si 17 din Directiva UE se refera la continutul Notelor explicative la situatiile financiare si nu la structura bilantului contabil. In notele explicative informatia privind partile afiliate, conform prevederilor SNC Parti afiliate si contracte de societate civila si prevederilor Directivei UE, urmeaza sa fie dezvaluita. Dar aceste sunt alte prevederi. In articol vorbim despre faptul ca in structura bilantului contabil conform Drectivei trebuie sa fie evidentiate in componenta activelor, datoriilor partea ce-i revine entitatilor (intreprinderilor) afiliate si nu partilor afiliate, aceste notiuni au continut semnificativ diferit. Multumesc pentru comentarii!

   1. Negara Ghenadie spune:

    Stimate Anonim, presupun ca Dstra ati inteles foarte bine mesajul meu. cu stima, Ghenadie Negara.

    PS in opinia noastra nu trebuie rupte din context prevederile Directivei analizate, or, notele explica si elementele din bilant.

    1. Ciobanu Veaceslav spune:

     Scuse! Anonimul este autorul articolului Veaceslav Ciobanu, se vede ca a fost o eroare tehnica. Dupa mine, problema nu este numai in faputul ca normalizatorul national a largit continutul notiunii din Directiova UE de intreprinderi afiliate si a inlocuit-o in bilantul contabil cu parti afiliate, dar si la faptul ca difera semnificativ continutul relatiilor entitatii raportoare cu membrii acestor grupuri (comunitati). Nu sunt comparabile. In Note – poftim, poate fi dezvaluita orice informatie adaugatoare. Multumesc!

 3. Negara Ghenadie spune:

  scuze pentru insistenta, dar Va rog sa ne spuneti: in care postura din bilantul din anexa 3 (Directiva analizata) se inregistreaza imprumutul acordat (cu dobinda) de entitate altei entitati in situatia cind entitatile date au asociat unic comun ?

  1. Ciobanu Veaceslav spune:

   Buna ziua! Daca asociatul unic controleaza ambele entitati (detine mai mult de 50% in capital) si este o intreprindere, atunci asociatul unic este intreprindere-mama pentru ambele intreprinderi (entitati) si toate impreuna formeza un grup. Corespunzator, imprumutul acordat unei alte intreprinderi din grup va fi reflectat conform Directivei in aricolul de bilant: Împrumuturi acordate întreprinderilor afiliate. Daca asociatul unic este persoana fizica cetatean, atunci nu se indeplinesc criteriile de recunoastere a unui grup de intreprinderi si imprumutul va fi reflectat in componenta Alte împrumuturi si in Note va fi dezvaluita informatia solicitata de SNC privind partile afiliate. Multumesc.

   1. Negara Ghenadie spune:

    mersi. atunci VA rog sa precizati daca continutul (economic) al relatiei (operatiunilor) de dare cu imprumut in ambele situatii difera asa cum ati scris mai sus? cu stima

    1. Ciobanu Veaceslav spune:

     Buna ziua! Da, continutul economic al acestor operatiuni este diferit. In primul caz, imprumutatorul este o entitate din cadrul grupului, ambele entitati sunt controlate de entitatea mama. Grupul are obligatia sa prezinte situatii financiare consolidate. Evidentierea in bilantul contabil a partii activului (datoriei) detinuta in entitatea afiliata (din grup) va facilita intocmirea bilantului contabil consolidat.
     In situatia in care proprietar al ambelor intreprinderi este o persoana fizica cetatean, aceste intreprinderi nu creaza un grup – este alta situatie in parte ce tine de reglementarile contabile. Proprietarul persoana fizica cetatean sau careva dintre entitatile pe care le detine nu au obligatia sa prezinte bilant contabil consolidat. In acest caz, consorf SNC-lui corespunzator va fi prezentata informatia privind partile afiliate in Nota explicativa .
     In intelegerea noastra, aceste doua situatii sunt diferite dupa continutul economic si modul de raportare contabila. Multumesc!

     1. Negara Ghenadie spune:

      buna ziua. cer scuze, dar si intr -un caz si in altul fondul si realitatea economica consta in acordarea/ primirea imprumutului cu dobinda, adica si intr-un caz si in altul imprumutatorul transmite dreptul de proprietate asupra numerarului catre imprumutat, iar ultimul se obliga sa restituie primului numerarul in aceias suma la expirarea termenului pentru care i-a fost dat. cu stima.

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...