Pe agenda Parlamentului a fost înregistart proiectul de lege privind modificarea art. 88 din Legea cu privire la societățile pe acțiuni nr. 133/1997. Proiectul vine ca reacție la multiplele adresări din partea agenților economici, în special din domeniul financiar și industria auditului, privind problemele ce le întâmpină aceștia urmare a implementării modificărilor la legea citată, începând cu 1 ianuarie 2021.
Potrivit proiectului, existența unor restricții suplimentare afectează în mod direct activitatea auditorilor, dar și a societăților pe acțiuni care beneficiază de aceste servicii, pentru că auditorului îi este interzisă prestarea serviciilor de audit conexe care, în mod normal, sunt premise de a fi prestate de către auditor prin Legea nr. 271/2017, Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili, emis de IESBA, dar și de practica regională și internațională.
Concomitent, o provocare aparte este creată de existența unor angajamente pe lungă durată între entitatea verificată și auditor în ceea ce ține de natura serviciilor ce ar urma a fi prestate, schimbarea regulilor de joc urmând să ducă la unele complicații în ceea ce ține de modul de interacțiune, inclusiv prin creșterea valorii serviciilor de audit prestate.
Astfel, noua redacție a documentului prevede limitarea serviciilor prestate de auditori la cele prevăzute în art. 21 alin. (7) din Legea privind auditul situațiilor financiare nr. 271/2017- norme care, au fost parțial armonizate de Directivele UE, urmare a implementării Acordului de Asociere între Moldova și UE și care au fost elaborate anume pentru asigurarea independenței auditorului.
Autorii precizează că proiectul a fost inițiat ca urmare a semnalelor expuse de companiile din domeniul auditului și companiile din domeniul financiar, precum și de către asociațiile de business. În scopul respectării prevederilor Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, proiectul de lege urmează a fi supus consultărilor publice în conformitate cu prevederile legale.