37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   E oficial! Folosirea veselei de unică folosință va fi interzisă

E oficial! Folosirea veselei de unică folosință va fi interzisă

30.11.2018749 views Parlamentul RM
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Utilizarea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic va fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Parlamentul a votat, în ședința de ieri, modificarea legislației în acest sens, în lectură finală.

Inițiativa a aparține unui grup de deputați și prevede ca utilizarea și comercializarea farfuriilor, paharelor, tacâmurilor şi beţişoarelor de unică folosinţă din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, să fie interzisă începând cu 1 ianuarie 2021.

Potrivit autorilor, obiectele din plastic nereciclabil constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi, în timpul arderii emit gaze toxice, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă, iar degradarea plasticului are loc între 100 şi 400 de ani. Totodată, ei propun drept alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hârtie, faină de porumb, cânepă organică, zaharuri, grâu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

Anterior, a fost completată legislația națională cu prevederi prin care s-a interzis, începând cu 01.01.2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic. Potrivit strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, protecţia mediului constituie o problemă de o importanţă globală, care trebuie să devină o prioritate naţională, deoarece vizează în mod direct condiţiile de viaţă şi sănătatea populaţiei, realizarea intereselor economice, precum şi capacităţile de dezvoltare durabilă a societăţii.

Proiectul a fost susținut, în lectură finală, de 64 deputați din cei prezenți la ședință.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...