37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Directorul Serviciului Fiscal de Stat a avut o întrevedere cu membrii Asociației Businessului European

Directorul Serviciului Fiscal de Stat a avut o întrevedere cu membrii Asociației Businessului European

10.04.2024121 views Serviciul Fiscal de Stat
(1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, doamna Olga Golban a avut o întrevedere cu agenții economici membri ai Asociației Businessului European. Agenda discuțiilor a vizat mai multe subiecte de administrare fiscală, fiind abordate și o serie de propuneri în acest sens, înaintate de către membrii Asociației.

În context, doamna director a mulțumit participanților pentru deschiderea spre dialog, cooperare în vederea îmbunătățirii și modernizării procedurilor de administrare fiscală, precum și pentru promovarea responsabilității fiscale prin achitarea în termen și în volum deplin a obligațiilor față de buget.

De asemenea, directorul SFS s-a referit și la prioritățile autorității fiscale, menționând în acest sens: armonizarea legislației naționale la cea a Uniunii Europene, implementarea prețurilor de transfer, schimbul automat de informații privind conturile financiare, precum și simplificarea mecanismului de achitare a impozitelor și taxelor.

„Este o discuție de bun augur pentru ambele părți implicate. Vrem să facem ca mecanismul de achitare a impozitelor, interacțiunea cu autoritatea fiscală să fie cât mai comodă și facilă pentru contribuabili. Încercăm să depunem efort pe dezvoltarea serviciilor fiscale electronice, ca acestea să fie comode pentru accesare de către contribuabili, de oriunde și la orice oră. De asemenea, punem un accent prioritar și pe consumul de date de la alte autorități prin utilizarea datelor disponibile pe platforma MConnect, pentru a evita situațiile când contribuabilii trebuie să prezinte de mai multe ori aceeași informație către mai multe autorități”, a declarat Olga Golban.

La fel, directorul SFS a reiterat faptul că, autoritatea fiscală depune eforturi în vederea eficientizării anumitor mecanisme de raportare a obligațiilor fiscale, respectiv, de reducere a elementelor birocratice în raport cu onorarea acestora. „Focusarea pe contribuabil urmărește scopul majorării gradului de conformare a acestuia la onorarea obligațiilor fiscale, acest proces implicând inclusiv costuri mai mici pentru procesele de administrare fiscală, ceea ce reprezintă o prioritate pentru noi”, a adăugat dna Golban.

Discuțiile dintre părți a atins și alte subiecte precum:

  • clarificarea modalității de impozitare a veniturilor obținute direct sau indirect de către persoanele fizice nerezidente sub forma de cheltuieli de transport, cazare, alimentație ș.a.;
  • aspecte ce vizează impozitul pe venit;
  • deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator, în folosul salariatului;
  • digitalizarea certificatelor eliberate de către Serviciul Fiscal de Stat prin intermediul SIA „Cabinetului Personal al Contribuabilului”.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Businessului European din Moldova au mulțumit directorului SFS pentru deschiderea manifestată, totodată reiterând disponibilitatea de a oferi toată asistența necesară în vederea realizării cu succes a obiectivelor comune, în beneficiul tuturor contribuabililor.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...